László

Névnap: június 27., augusztus 8. (február 27., május 4., augusztus 28.)

Becézései: Laca, Laci, Lacika, Lackó, Lacó, Lacóka, Lacus

A László szláv eredetű férfinév, amely a Ladislav, Vladislav névből származik, s így azt jelenti: hatalom, dicsőség. A név női párja a Ladiszla, rokon neve az Ulászló.

A név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik I. (Szent) László magyar király, II., III. és IV. László magyar királyok, V. László magyar és cseh király, Nagy László költő, Tompa László költő és műfordító, Bíró László feltaláló, a golyóstoll megalkotója, egyben újságíró és festőművész, Teleki László politikus és író, Arany László költő, Benkő László zenész és billentyűs, Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó, Polgár László sakkozó, Szabó László sakkozó, Dés László zeneszerző, Hajas László mesterfodrász, Magyar László kutató, író, felfedező és etnográfus, Hunyadi László, Mátyás király testvére, Papp László ökölvívó és Fekete László erőember.

A László nevet a 19. században újították fel Árpád-házi királyunk tiszteletére, ezt követően pedig hamar népszerűvé vált. Az 1990-es években a László igen gyakori név volt, és a 2000-es években is a 13-18. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: