Lajos

Névnap: augusztus 25. (augusztus 19., október 10.)

Becézései: Lajoska, Lali, Lalika, Lajcsi, Lala, Laja, Laci, Lacó, Lacus, Lajkó, Lajesz

A Lajos a régi germán Chlodovech név francia formájából, a Louisból származik. Az összetett név elemeinek jelentése: "híres" és "háború". A Lajos név női párja a Lujza és a Ludovika, rokon neve a Ludvig.

A név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik Nagy Lajos magyar és lengyel király, II. Lajos magyar és cseh király, több francia, bajor és német-római uralkodó, Aulich Lajos honvéd tábornok és hadügyminiszter, Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök, Balázsovits Lajos színművész, Básti Lajos színész, Louis Braille, a vakírás létrehozója, Boros Lajos műsorvezető, Koltai Lajos filmrendező, Ludwig van Beethoven zeneszerző, Werkner Lajos kétszeres olimpiai bajnok vívó, Tihanyi Lajos festőművész, Terkán Lajos csillagász, Kossuth Lajos magyar államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke és Magyarország kormányzó-elnöke, Kazinczy Lajos honvéd ezredes és az aradi vértanúk egyike, Gönczy Lajos olimpiai bronzérmes atléta, Gulácsy Lajos festőművész, valamint Bárdos Lajos zeneszerző is.

Az 1990-es években a Lajos gyakori név volt, majd a 2000-es években - a 2008-as év kivételével - a 63-74. leggyakoribb férfinév közt szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: