Júlia

Névnap: május 22. (február 16., április 8., július 21.)

Becézései: Juli, Juci, Jucika, Jucus, Jukcsa, Julcsi, Julinka, Julis, Juliska, Julka, Jutka

A Júlia a latin eredetű Gyula, illetve a Júliusz nevek női párja, amelyek feltételezett jelentése "Jupiter istennek szentelt", esetleg "ragyogó". Rokon nevei a Julietta, a Juliána, a Julianna, a Lili, a Lia, a Lilla, a Zsüliett, a Julilla, továbbá a Julitta is.

hirdetés

A Júlia nevet több híres személy is viselte, illetve viseli, így például Szendrey Júlia költő és író, Petőfi Sándor, majd Horvát Árpád történész felesége, Julie Halard-Decugis francia teniszező, Juliette Gréco francia énekesnő, Ferenczy Júlia festőművész, Déry Júlia írónő, Billiart Szent Júlia, Csiki Júlia táncművész, Hamari Júlia opera-énekesnő, Julie Andrews színésznő, Julie Ditty amerikai teniszező, Juliette Gréco francia énekesnő, Julia Roberts amerikai filmszínésznő, Julija Olegovna Volkova énekesnő, a T.A.T.u együttes tagja, Orosz Júlia opera-énekesnő, Osváth Júlia opera-énekesnő, valamint Sebestyén Júlia műkorcsolyázó.

A Júlia név az 1990-es években ritka volt, majd a 2000-es évek elején egy ideig az 50-81. leggyakoribb női név volt. Ezt követően azonban nem szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: