Johanna

Névnap: március 28. (február 2., február 4., március 31., május 12., május 20., május 30., augusztus 21., december 12.)

Becézései: Hani, Hanika, Hanna, Hanni, Hannika, Hanga, Janka, Johanka, Johi

A Johanna név a János férfinév latin alakjának női párja, így azt jelenti, "Jahve megkegyelmezett". Rokon nevei a Dzsenet, a Jenni, a Jana, a Janina, a Janka, a Hanna, az Ivána, a Zsanett, illetve a Zsanka is.

A Johanna név híres viselői között említést érdemel mások mellett Johanna Debreczeni magyar származású finn énekesnő, Joan Baez amerikai folk-énekesnő, Jeanne d’Arc, azaz Szent Johanna, "az orléans-i szűz", Jóhanna Gu?rún Jónsdóttir izlandi énekesnő, I., II. és III. Johanna nápolyi királynők, I. Johanna kasztíliai királynő, Joan Sutherland ausztrál opera-énekesnő, I., II. és III. Johanna navarrai királynők, Kasztíliai Johanna aragóniai királyné, I. Johanna angol királynő, Johanna van Ammers-Küller holland író, Johanna Eleonora De la Gardie svéd író, Johanna Edwards amerikai regényíró, Johanna Loisinger opera-énekesnő, valamint Johanna Spyri svájci írónő is.

A Johanna név az 1990-es években igen ritka volt hazánkban, és a 2000-es években egy ideig ugyancsak nem került az első 100 leggyakoribb női név közé. Ezután azonban egyre népszerűbbé vált, és 2007 óta minden évben szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: