János

Névnap: június 26., december 27. (január 23., január 27., január 31., február 8., február 24., március 8., március 27., március 28., május 6., május 15, május 16., június 12., )

Becézései: Jancsi, Jancsika, Janek, Janesz, Jani, Jáni, Janika, Jankó, Janó, Jánoska

A János bibliai eredetű név, amely a héber Yohhanan, valamint ennek latin Johannus formájából származik, a jelentése pedig "Jahve megkegyelmezett". A név női párjai a Johanna, a Janka és a Zsanett.

A János nevet számtalan híres ember, uralkodó és kiválóság viselte vagy viseli, közöttük mások mellett John Adams, az Egyesült Államok első alelnöke és második elnöke, Zápolya János magyar király, Hunyadi János, Damjanich János honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike, Arany János költő, Gundel János vendéglős, Harsányi János magyar származású Nobel-díjas amerikai közgazdász, Irinyi János feltaláló, Kulka János színész, Neumann János informatikus, Pilinszky János költő, Polányi János kémiai Nobel-díjas professzor, Xántus János természetkutató, világutazó, Hans Christian Andersen meseíró, Kálvin János svájci reformátor, Johann Wolfgang von Goethe német író és költő, John Keats angol költő, illetve John Lennon zenész is. A pápák körében is igen gyakori a János név, huszonhárom pápa viselte eddig ezt a nevet - de több bizánci, trapezunti, navarrai, svéd, aragón, francia és kasztíliai királyt is Jánosnak neveztek.

A 16. és a 18. században a János a legnépszerűbb férfinév volt, de később is, egészen az 1970-es évekig a legnépszerűbbek között szerepelt. A 80-as években még a 9. leggyakrabban adott férfinév volt, egy évtizeddel később is a gyakoriak között tartották számon, de a 2000-es évek elején már "csak" a 29-39. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: