Írisz

Névnap: március 25. (szeptember 22.)

Becézései: Íriszke, Iri, Irike, Irszi

Az Írisz görög, mitológiai eredetű név: Írisz a szivárvány istennője volt, és a név eredeti jelentése is "szivárvány". Emellett azonban már a nőszirom, vagyis írisz növényt is jelentheti.

hirdetés

Az Írisz név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik Iris Adrian amerikai színésznő, Iris Apfel üzletasszony és divatikon, Iris Ashley ír születésű brit színésznő, Iris Barry amerikai filmkritikus, Iris Burgoyne ausztrál szerző és őslakos vezető, Iris Butler angol újságíró és történész, Iris Chang amerikai történész, Iris Chung modell és divattervező, Iris Cummings amerikai pilóta és olimpikon úszó, Iris Gower walesi regényíró, Iris Gusner német filmrendező-forgatókönyvíró, Iris Häussler német művész, Iris Jharap holland krikettjátékos, Iris Murdoch brit regényíró, Iris Morley angol történész, író és újságíró, Iris Nazmy egyiptomi író, újságíró és filmkritikus, Iris Smyles amerikai író, Iris Szeghyová zeneszerző, valamint Iris Woolcock amerikai művész, író, utazó és fotós is.

Az Írisz név az 1990-es években hazánkban igen ritka volt, és a 2000-es években sem került a 100 leggyakoribb női név közé.

Noha hazánkban napjainkban is ritka név, "Iris" formában Szlovéniában és Katalóniában is a 100 legnépszerűbb női név között szerepelt az elmúlt évtizedben, míg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a 221., illetve a 245. leggyakoribb név is volt már az elmúlt években.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: