Hortenzia

Névnap: november 17. (június 1.)

Becézései: Horti, Hortika, Enzi, Enzike, Enzácska

A Hortenzia név eredete a Hortensius római nemzetségnévben gyökerezik, az abból alkotott név női változata. A hortensis szó azt jelenti, "kerti".

Az Ázsiában már évszázadok óta kedvelt növény neve is a női névből származik. A hortenziákkal kapcsolatban érdekes lehet, hogy több fajuknak kitüntetett figyelmet szántak különösen az ázsiai országokban. Így például fűrészeslevelű hortenziából készült teát öntöttek Buddha szobrára egy szertartás keretében minden év április nyolcadikán, amely dátumról Japánban úgy tartják, Buddha születésnapja volt.

A Hortenzia név híres viselői közé tartozott Hortense de Beauharnais, Jozefina francia császárné lánya, egyben Napoleon mostohalánya, Hortense Clews, a második világháborúban a belga ellenállás tagja, Hortense Gordon kanadai festő, Hortense Rhéa francia színész, Hortense Allart nőjogi aktivista és szerző, Hortense or Nicole-Reine Lepaute francia csillagász és matematikus, illetve a hazájában hősként számon tartott Hortense Globensky-Prévost.

A Hortenzia név az 1990-es években igen ritka volt, és a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: