Gyula

Névnap: április 12. (május 27., június 28., július 1., december 28.)

Becézései: Gyuli, Gyulika, Gyulus, Gyuluska, Gyuri, Gyurka, Gyusza, Gyuszi, Gyuszka, Gyuszkó, Gyuszuska, Lipke

A Gyula régi magyar, török eredetű férfinév, amely a gyula méltóságnévből származik - az pedig a török fáklya, vagyis "jula" szóból ered. Az 1700-as évek végén tévesen azonosították a Julius névvel, így női párjának a Júlia tekinthető.

A nevet olyan híres személyek is viselték, illetve viselik, mint I., II. és III. Gyula pápák, Bádonyi Gyula, az első magyar labdarúgó válogatott kapusa, Benczúr Gyula festőművész, Andrássy Gyula gróf és miniszterelnök, Cseszneky Gyula gróf, költő és macedón nagyvajda, Csortos Gyula színművész, Deák Bill Gyula rock- és bluesénekes, Aggházy Gyula festőművész, Dallos Gyula örökös magyar díjlovas bajnok és mesteredző, Glykais Gyula kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Grosics Gyula focista, az aranycsapat tagja, Illyés Gyula író és költő, Krúdy Gyula író, Lóránt Gyula focista, az aranycsapat tagja, Pártos Gyula építész, Vikidál Gyula énekes, valamint Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető.

A Gyulát már igen korán használták személynévként is, ám miután szinte teljesen eltűnt, csak a 19. században újították fel. Az 1870-es években már igen népszerű férfinév volt. Az 1950-es években még a 12., a 80-as években viszont már csak a 35. leggyakoribb férfinév volt, és miután még az 1990-es években is a gyakori nevek közé tartozott, a 2000-es években a 62-78. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: