Géza

Névnap: február 25. szökőévekben, a Mátyás ugrás miatt: február 26. (május 8., augusztus 6.)

Becézései: Gézi, Gézike, Gézu, Gézuka, Gézus, Gézuska, Gyegyó

A Géza egy régi magyar férfinév, amely feltehetőleg egy török méltóságnévből ered, és azt jelenti, "hercegecske". Mai formájában feltehetőleg nem felel meg a régi kiejtésnek, hanem egy 19. századi hibás olvasatból ered. Több eredeti alakváltozatát ugyancsak használják, ezek a Décse, a Gyeücsa, a Gécsa, a Gejza, valamint a Gyécsa.

A Géza név híres viselői között említést érdemel mások mellett Aczél Géza költő, műfordító és irodalomtörténész, Benjamin Géza Affleck-Boldt - vagyis Ben Affleck - amerikai színész és rendező, Antal Géza orvosprofesszor, Anda Géza zongoraművész, Böszörményi Géza filmrendező és forgatókönyvíró, Csapó Géza olimpiai ezüstérmes, illetve világbajnok kajakozó, Csáth Géza író, zeneesztéta és orvos, Fejérváry Géza magyar királyi táborszernagy és miniszterelnök, Fodor Géza dramaturg és esztéta, Gárdonyi Géza író, Gyóni Géza költő, Képes Géza költő és műfordító, Kresz Géza orvos, Maróczy Géza mérnök és sakknagymester, Maróti Géza építész, szobrász, festő és iparművész, Mészöly Géza festőművész, Ottlik Géza író, műfordító, Szegedi Molnár Géza festő, Tordy Géza színész, Zemplén Géza vegyész, Virághalmy Géza fizikus és csillagász, valamint Géza nagyfejedelem, illetve I. és II. Géza király is.

A Géza név az 1990-es években ritkán fordult elő, és a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakrabban adott férfinév között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: