Gergely

Névnap: március 12., május 9. (január 2., február 6., február 13., március 9., március 21., május 25., június 17., szeptember 3., november 17., november 27.)

Becézései: Gegőce, Gergi, Gerő, Geri, Gerus, Gergő, Göce

A Gergely a görög Grégoriosz név latin Gregorius formájának rövidüléséből, a Gregorból származik, és azt jelenti, "éber", illetve "őrködő". Rokon nevei a Gergő, a Gerő, illetve a Gregor.

A Gergely név híres viselői között mindenképpen említést érdemel I. Gergely - Nagy Szent Gergely - pápa, Berzeviczy Gergely közgazdasági író, Bethlen Gergely honvéd ezredes, az olasz királyi hadsereg tábornoka, Bihari Gergely író és református lelkész, Bikácsy Gergely kritikus, Bogányi Gergely zongoraművész, Bornemissza Gergely egri várkapitány, Coelius Gergely szerzetes, Csiky Gergely drámaíró, Czuczor Gergely költő és nyelvész, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Nazianzi Szent Gergely, konstantinápolyi püspök.

Március tizenkettedikéhez kapcsolódó szokás volt az úgynevezett gergelyezés, illetve gergelyjárás, amelyet Nagy Szent Gergely tiszteletére tartottak. Ennek során diákok bújtak a püspök, illetve két káplán szerepébe, különböző mesterségeket elevenítettek meg, egy verses prédikációt mondtak, bejárták a várost, és adományt gyűjtöttek. Emellett többfelé Gergely napján kezdtek neki a szőlősökben a munkának.

A 16-18. században a Gergely a leggyakoribb nevek közé tartozott, ezt követően azonban csak az 1980-as években kezdett ismét népszerűségre szert tenni. 1990-ben igen gyakori volt, majd a 2000-es években a 38-48. leggyakoribb férfinév közé került.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: