Ernő

Névnap: január 12. (július 12., július 13., november 7.)

Becézései: Enci, Erci, Ernec, Erni, Ernike, Ernőcske, Ernőke, Ernus

Az Ernő a német eredetű Ernest, illetve Ernst névből, az "-ő" kicsinyítőképzővel keletkezett a magyar nyelvújítás során. A germán eredetű Ernest név azt jelenti, "komolyság", illetve "erény".

Az Ernő nevet olyan híres emberek viselték, illetve viselik, mint például Rubik Ernő feltaláló, Winter Ernő fizikus és feltaláló, Ágoston Ernő festő és grafikus, I. Ernő osztrák őrgróf, Buda Ernő bányamérnök, Dohnányi Ernő zongoraművész, zeneszerző és karmester, Habsburg Ernő osztrák főherceg, Kiss Ernő honvéd altábornagy és Poeltenberg Ernő honvéd tábornok aradi vértanúk, Nagy Ernő vívó, Osvát Ernő szerkesztő és író, Salamon Ernő költő, Szabó Ernő színművész, Szép Ernő költő, író és drámaíró, Ernest Daltroff, a Parfums Caron alapítója, Tennessee Ernie Ford amerikai countryénekes, Ernest Hemingway amerikai író, Ernie Kovacs amerikai komikus, színész és író, illetve Ernest Shackleton angol-ír származású felfedező.

Az Ernő az 1990-es években ritka név volt, és a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakrabban adott férfinév között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: