Ella

Névnap: február 13. (február 10., március 24., szeptember 2., december 12.)

Becézései: Eli, Ellácska, Elli, Ellike, Ellus, Elluska, Luli

Az Ella több név, így például az Eleonóra, az Elisabeth, az Erla és a Helen önálló rövidülése, valamint az "-ella" végű magyar neveknek önállósult beceneve. Angol nyelvterületen általánosan elterjedt az Ella női név eredetének azon elmélete, hogy az a germán Alina névből származik, ami pedig azt jelenti, "mindenség". A görög mitológiában Athamasz és Nephele lányát is így nevezték, valamint elképzelhető, hogy a Hellasz szóval is összefüggésben áll az "Ella". Egy harmadik feltételezés héber gyökereket vél felfedezni az Ella név eredetét illetően, ennek a szónak ugyanis héberül két jelentése is van. Ezek egyike egy növény, a terpentinpisztácia neve, míg a modern héberben "istennőt" jelent. Az Ella rokon neve - az "ella" végű nevek és a fent soroltak mellett - az Elli is, amely a név egy alakváltozata.

hirdetés

Az Ella nevet olyan hírességek is viselték, illetve viselik, mint például Gombaszögi Ella magyar színésznő, Ella Fitzgerald amerikai jazz-énekesnő, Jelizaveta Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné, születési nevén Erzsébet hessen-darmstadti hercegnő, akit gyakran "Ellának" neveztek, továbbá Németh László író felesége, Démusz Ella is.

Az Ella név az 1990-es években igen ritka volt, és a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakrabban adott női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: