Eleonóra

Névnap: február 21. (július 9., július 11., július 12. augusztus 21.)

Becézései: Eli, Elike, Lenci, Lóri, Nóra, Nóri

Az Eleonóra az arab Ellinor névben gyökerezik, ebben a formájában már több nyelv közvetítésével terjedt el. A név azt jelenti, "Isten az én világosságom", és az érett középkor idejében volt igazán gyakori a nemes származású nők körében Nyugat-Európában, ekkor még gyakran az okcitán nyelv provanszál dialektusában használatos Aliénor formában.

A név előbb spanyol közvetítéssel jutott Franciaországba, később - immár francia nyelvterületről "érkezve" - Angliában is viszonylag gyakorivá vált.

Az Eleonóra rokon nevei az Ella, a Leonóra, a Nelli, a Lenóra, a Nóra, a Norina, valamint az Elli is.

Az Eleonóra nevet olyan híres személyek is viselték, mint például Leonor de Normandía, II. Richárd normandiai herceg lánya, Aquitániai Eleonóra angol királyné, Kasztíliai Eleonóra angol királyné, Anjou Eleonóra szicíliai királyné, II. Károly szicíliai király és Árpád-házi Mária magyar királyi hercegnő lánya, I. Eleonóra arboreai királynő, Pfalz-Neuburgi Eleonóra német-római császárné és magyar királyné, Arboreai Eleónora szárd királynő, Téglási Eleonóra válogatott labdarúgó, Ellinor Aiki észt festő, Elinor Ostrom amerikai közgazdász és Nobel-díjas, Eleanor Hibbert brit író, Elinor Wylie amerikai író, Eleanor Roosevelt egykori amerikai First Lady, Franklin Roosevelt elnök felesége, Eleanor Marx író, egyben Karl Marx lánya, Eleonora van Dijk holland kerékpározó, illetve Eleanor McEvoy ír zenész is.

Az Eleonóra név az 1990-es években ritka volt, és a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: