Dorottya

Névnap: február 6. (június 25., szeptember 2., szeptember 3., szeptember 9.)

Becézései: Dóra, Dóri, Dorkó, Dotya, Dodó, Dolli, Dorica, Dor, Dorit, Doroti, Dorotea

A Dorottya a Dorotheosz név latinos nőiesítésének - a Dorotheának - a magyarosított változata. A Dorothea név egy legenda szerint úgy keletkezett, hogy egy ókeresztény lány nevét apja, Dorus, és anyja, Thea nevéből alkották meg.

hirdetés

A Dorottya név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik Szent Dorottya vértanú, Dorothy Hodgkin Nobel-díjas kémikus, Kanizsai Dorottya magyar főúrnő, aki a mohácsi csatát követően gondoskodott az elesett hősök temetéséről, Balduin Dorottya Zsófia írónő, Zsófia Dorottya württembergi hercegnő, orosz cárné, Mária Dorottya württembergi hercegnő, osztrák főhercegné, Habsburg-Toscanai Mária Dorottya főhercegnő, Udvaros Dorottya színésznő, Dorothy Parker amerikai költő és író, Dorothy Malone Oscar-díjas amerikai színésznő, Dorothy Dandridge Oscar-díjas amerikai színésznő, Dorothea Leporin, az első német orvosnő, Dorothea Lange fotós, Dorothy L. Sayers brit író, költő és műfordító, Dorothea von Rodde-Schlözer német filozófus, valamint Angela Dorothea Merkel német kancellár is.

A Dorottya név a 16-18. században gyakori volt, majd - feltehetőleg részben Csokonai Dorottya című vígeposzának hatására - sokáig csak ritkán fordult elő. Az 1990-es évekre nyerte vissza hazánkban a név a népszerűségét, ekkor már gyakori volt, és a 2000-es években is a 41-62. leggyakoribb női név között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: