Dávid

Névnap: december 30. (március 1., június 26., december 29.)

Becézései: Dave, Dávidka, Dodó, Dodi

A Dávid héber eredetű férfinév, amelynek jelentése feltételezések szerint "kedvelt, szeretett", míg más felvetések szerint "egyesítő", vagy éppenséggel "uralkodó", "apai testvér" a jelentése. Akadnak, akik szerint a név "istenszerető" jelentéssel bír".

hirdetés

A Dávid nevet sok híres ember és több uralkodó is viselte, így például Dávid zsidó király, I. és II. Dávid skót királyok, David Attenborough természettudós és dokumentumfilmes, Schwarz Dávid feltaláló, David Beckham focista, Baróti Szabó Dávid költő és nyelvújító, David Bowie rockzenész, David Bradley angol színész, David Copperfield illuzionista, Petneházy Dávid kuruc hadvezér, David Gahan, a Depeche Mode énekese, David Gilmour, a Pink Floyd énekese és gitárosa, David Hasselhoff színész, David Hume skót filozófus és történész, David Salinger amerikai író, Dávid magyar királyi herceg, illetve David Coulthard Forma 1-es versenyző.

A Dávid nevet Magyarországon az 1900-as évektől kezdték viszonylag gyakran használni, de 1967-ben például még csak hét gyermek kapta ezt a nevet. Ezután az 1980-as években a név már a 22. leggyakoribb volt, és az 1990-es években is igen gyakori volt. A 2000-es években a Dávid a 3-6. leggyakoribb férfinév közé tartozott.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: