hirdetés

Dániel

Névnap: július 21. (február 16., szeptember 26., október 10., november 23., december 11.)

Becézései: Dani, Danika, Danus, Danuska, Dancika, Dankó, Dancsó, Danesz, Dini

A Dániel héber eredetű férfinév, amely azt jelenti, Isten a bírám. A név női párja a Daniella, rokon nevei a Dános és a Daniló.

hirdetés

A nevet számos híres személy is viselte, illetve viseli, így például Dániel próféta, Arany Dániel matematikatanár, Berzsenyi Dániel költő, Bogdanich Imre Dániel első segéd a budai csillagvizsgálónál, egyúttal akadémiai tanár, Cornides Dániel bölcsész, egyetemi tanár és könyvtáros, Csányi Dániel matematikus, mérnök és főiskolai tanár, Daniel Ricciardo ausztrál autóversenyző, Gyurta Dániel úszó, Gryllus Dániel zeneszerző és zenész, Daniel Quinn amerikai író, Ihász Dániel honvédezredes, az itáliai magyar légió parancsnoka egyben az olasz hadsereg ezredese, Danilo Kiš magyar-zsidó származású jugoszláv (szerb) író, Magay Dániel olimpiai bajnok kardvívó, Mogács Dániel humorista, Mihalik Dániel festőművész, Daniel Bernoulli svájci matematikus és fizikus, Novák Dániel építész és művészeti író, Varró Dániel költő, Varga Dániel vízilabdázó, valamint a Harry Potter-filmekből is ismert Daniel Radcliffe angol színész.

A Dániel nevet sokáig a reformátusok körében viselték igen sokan, a 70-es évekre azonban jelentősen csökkent a népszerűsége. Egy évtizeddel később ismét az első 30 leggyakoribb férfinév közt szerepelt, és az 1990-es években is igen gyakori volt. A népszerűsége a 2000-es években is lankadatlan maradt, hiszen ekkor a Dániel a 4-7. leggyakoribb férfinév volt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: