Cecília

Névnap: november 22. (június 3.)

Becézései: Ceci, Céci, Cecika, Cecike, Cecil, Cecille, Cila, Cili, Cilika, Cilike, Cilinka

A Cecília a Caecilius római nemzetségnévből származó férfinevek, így a Cecílián női párja. A Caecilius a latin caecus szóból származik, amelynek jelentése "vak".

A név legismertebb viselője a 2. vagy 3. században élt Szent Cecília volt, aki mártírhalált halt, mivel megtagadta a római istenek imádatát. Miután kétszer nem sikerült megölniük, karddal végezték ki őt. Szent Cecíliát a zene és zenészek védőszentjeként tisztelik. A keresztény világban általánosságban nagy tisztelet övezte a középkorban, minden bizonnyal ez is hozzájárult a név egykori rendkívüli népszerűségéhez.

A Cecília név híres viselői közt találjuk még I. Gusztáv svéd király lányát, Cecília hercegnőt, I. Vilmos angol király feltételezett lányát, Normandiai Cecíliát, Cecilia Colledge brit műkorcsolyázót, Cecilia Bartoli olasz opera-énekesnőt, Esztergályos Cecília színésznőt, valamint Cécilia Cara francia színésznő, énekesnőt is.

A Cecília név az 1990-es években a ritkábbak közé tartozott, de a 2000-es években sem szerepelt az első 100 leggyakoribb között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: