Bonifác

Névnap: május 14. (április 24., június 5., október 25., november 19., december 19.)

Becézései: Bonesz, Boni, Boncus, Bonika, Boncsi

A Bonifác latin eredetű férfinév, amely azt jelenti, "a jó sors embere".

Érdekesség, hogy a magyar népi hagyományban Bonifác napját a fagyosszentek egyikének tartották - Szervác és Pongrác, valamint Orbán napja mellett. Ezeknek a napoknak mindenek előtt a gazdálkodásban volt nagy jelentősége, hiszen a fagyérzékeny növények esetében különösen is fontos volt, hogy ne károsodjanak az esetleges májusi fagyok miatt. Egyes érzékenyebb növények, így a bab vagy a paradicsom palántáit sem ültették ki a fagyosszentek előtt, illetve alatt.

A Bonifác név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik Montferrati Bonifác, a IV. keresztes hadjárat vezetője, Montferrat őrgrófja, egyben a Thesszalonikéi Királyság alapítója és első királya, Szent Bonifác angol származású szerzetes, hittérítő és vértanú, Lancsics Bonifác költő, Savoyai Bonifác gróf és egykori canterburyi érsek, Szent Bonifác mainzi érsek, Bonifác pannonhalmi bencés apát, Platz Bonifác Ferenc teológus, biológus és MTA-tag, és Lluís Bonifaç i Massó katalán szobrászművész is, továbbá tíz pápa és négy toszkán őrgróf is a Bonifác nevet viselte.

A Bonifác név az 1990-es években szórványosan fordult elő hazánkban, és a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakoribb férfinév között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: