Benedek

Névnap: március 21. (április 14., április 16., május 1., július 11.)

Becézései: Benőke, Ben, Beni, Beda, Bedé, Bedő, Beke, Bekes, Bekse, Bence, Cencsa, Bencse, Bencsó, Bende, Bendi, Bene, Béni, Benke, Benkő, Benő, Benyó, Benyus, Benus, Benci, Benji

A Benedek a latin benedictus szóból származik, amely azt jelenti, "áldott". A név női párja a Benedikta, rokon nevei a Bene, a Benő, a Benett, a Benkő, a Benedikt, a Bende, a Benediktusz és a Benke.

A Benedek nevet számos pápa viselte, emellett a név híres viselői között említést érdemel Benedek 15. századi könyvmásoló, Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója, Benedek 15. századi Turócszentmártoni plébános, Virág Benedek tanár, költő, műfordító, történetíró és ódaköltő, Uhrin Benedek zenész, Istvánffy Benedek zeneszerző, karnagy és orgonista, Cseszneky Benedek gróf és diplomata, Benedikt Roezl cseh botanikus, Benedict Cumberbatch angol színész, Benedict Allen brit író és kalandor, valamint Benedikt Höwedes német focista is.

Az ismert népi megfigyelés szerint "Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!" - vagyis, március 18-21. után már úgy vélték, meleg lesz az idő.

A Benedek név az 1990-es években ritka volt, majd a 2000-es években a 32-46. leggyakoribb férfinév között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: