hirdetés

Artúr

Névnap: január 22. (január 7., szeptember 1., október 20., november 15., december 11.)

Becézései: Arti, Artika, Ati

Az Artúr feltehetőleg kelta-angol eredetű férfinév, amely azt jelentheti, "medve". Elképzelhető az is, hogy egy római nemzetségnévből ered, így jelentése bizonytalan.

A legismertebb Artúr alighanem a népszerű legenda alapján világhírű Artúr briton király, aki, amennyiben valóban létező személy volt, az 5. század végén, a 6. század elején uralkodhatott.

hirdetés

Az Artúr nevet viselte, illetve viseli mások mellett Görgey Artúr, honvédtábornok és hadügyminiszter, Arthur Bloch, a Murphy törvénykönyve írója, Halmi Artúr Lajos festőművész, Arthur C. Clarke angol sci-fi-író, Keleti Artúr költő és műfordító, Somlay Artúr színész, Arthur Conan Doyle angol író, Arthur Stanley Eddington asztrofizikus, Arthur Wellesley brit tábornok, külügyminiszter és miniszterelnök, Arturo Toscanini olasz karmester, Arthur Koestler író és publicista, Arthur Miller amerikai drámaíró, Arthur Rimbaud költő, valamint Arthur Schopenhauer német filozófus is.

A fiktív karakterek közül a hazánkban leghíresebb Artúr talán a mindenféle csokoládéért rajongó és igen rokonszenves Gombóc Artúr figurája lehet, aki a Csukás István által írt Pom Pom meséiben tűnt fel, és vizuálisan Sajdik Ferenc alkotta meg.

Az Artúr név az 1990-es években szórványosan fordult elő, majd a 2000-es években sem szerepelt a 100 leggyakrabban adott férfinév között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: