Anna

Névnap: július 26. (február 19., június 2., június 13., július 1.)

Becézései: Ancsi, Ancsa, Ani, Annika, Annácska, Annus, Annuska, Nani, Nusi, Pancsi, Panni, Panácska, Panka

Az Anna héber eredetű női név, amely azt jelenti, könyörület, kecsesség, kedvesség, báj, kegyelem. Feltehetőleg a kánaáni Anat istennő nevén keresztül vált használatossá a héberben, mint jövevénynév.

hirdetés

Az Anna nevet számos híres személy is viselte, vagy viseli, így például I. Anna orosz cárnő, Hajnal Anna magyar költőnő, Jagelló Anna magyar és cseh királyi hercegnő, Anna Seghers német író, Jókai Anna író, Árpád-házi Anna hercegnő, Anne Brontë brit írónő, Czillich Anna festőművész, Kiss Anna költő, Zempléni Lesznai Anna magyar költő, író, grafikus, iparművész, egyúttal a Nyolcak vendégtagja, Anna Ahmatova szovjet-orosz költőnő, Nagy Anna színésznő, Széles Anna színésznő, Pfeffer Anna olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakozó, Candale-i Anna magyar és cseh királyné, I. (Stuart) Anna, Nagy-Britannia Egyesült Királyság királynője, Sipos Anna tizenegyszeres világbajnok magyar asztaliteniszező, valamint Agnetha Anna Fältskog svéd énekesnő, az ABBA együttes tagja.

Hazánkban az Anna név az Árpád kortól kezdődően nagy népszerűségnek örvendett, és miután a 80-as években az első 25-ből kiszorult, az 1990-es években ismét gyakorivá vált, és még a 2000-es években is a legnépszerűbb női nevek listájának élén szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: