Anita

Névnap: június 2. (június 13., július 26.)

Becézései: Ani, Ancsa, Ancsika, Anika, Nita, Nitácska, Nitus, Nici

Az Anita a héber eredetű Anna spanyol változatának, illetve az ugyancsak spanyol Juanita névnek a becézett alakja. Előbbi azt jelenti, "kegyelem", "könyörület", illetve "kedvesség", míg a Juanita a Juan (a "Jahve megkegyelmezett" jelentésű János spanyol névváltozata) női párjának, a Juanának egy gyakran használt formája. Mindezen túl az Anita az iráni (perzsa) vízistennő, Anahita nevének rövidebb, az avesztai nyelvben használt változata is. Az Anahita ugyancsak azt jelenti, hogy "kedves".

Az Anita név híres viselői közé tartozott, illetve tartozik Anita Ekberg svéd színésznő, Ábel Anita színésznő, Bulath Anita kézilabdázó, Görbicz Anita kézilabdázó, Kulcsár Anita kézilabdázó, Sárközi Anita énekesnő, Anita Berber német táncos, színésznő és író, Anita Borg amerikai informatikus, Anita Diamant amerikai író, Gara Anita sakkozó, Anita Lo amerikai szakács, Anita Malfatti brazil művész, Márton Anita súlylökő, Anita Mason brit író, Anita Rachlis kanadai AIDS-kutató, valamint Anita Silvers amerikai filozófus is.

Az Anita az 1980-as években lett igazán divatos név, és még az 1990-es években is igen gyakori volt. A 2000-es években ugyanakkor csak a 66-100. leggyakrabban adott női név között szerepelt, és a 2010-es években már az első százba sem került be.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: