András

Névnap: november 30. (február 4., május 21., november 10.)

Becézései: Adi, Andis, Andorjás, Andri, Andris, Andriska, Andró, Bandi, Bandika, Bandus

Az András név a görög Andreasz névből eredeztethető, amelynek jelentése férfi, férfias. A név női párja az Andrea. Az András bibliai név, így nevezték Jézus első tanítványát.

Az András nevet rendkívül sok híres ember és több uralkodó, egyházi személyiség is viselte vagy viseli, köztük I., II. és III. András magyar királyok, Báthory András bíboros és erdélyi fejedelem, Feldmár András pszichológus, Jelky András kalandor és felfedező, Semsey András főispán, Sütő András író, Andrew Jackson, valamint Andrew Johnson volt amerikai elnökök, Andrew Jacobs, a New York Times újságírója és egyben dokumentumfilm-rendező, Andy Warhol művész és persze Szent András, Jézus első tanítványa.

András napjához több népi hagyomány is kapcsolódik, és mivel éppen ekkortájt kezdődtek a disznótorok, "tréfásan" Disznóölő Szent András napjának is nevezték november 30-át. Ezen túl azonban a párválasztáshoz köthető a szokások nagy része, a lányok többnyire azt remélték, hogy ezen a napon fényt deríthetnek arra, ki lesz jövendőbelijük, vagy hogy mikor mennek férjhez.

Az András egyike azon neveknek, amelyek egészen az Árpád-kortól napjainkig nagy népszerűségnek örvendenek - az 1990-es években igen gyakorinak számított, és a 2000-es években is az első 21-25 leggyakoribb között szerepelt.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: