Amália

Névnap: július 10., október 7. (január 28., május 4., május 6., november 20., november 21., november 30.)

Becézései: Amál, Amálka, Amcsi, Amcsika, Ami, Amika, Amus, Máli, Málika, Málus

Az Amália a germán Amal kezdetű nevekből származik, amely egy gót királyi családdal hozható összefüggésbe. Emellett a név részben azt jelenti, "védelem".

hirdetés

Az Amália nevet olyan híres személyek is viselték, illetve viselik, mint például Csiszár Amália írónő, Vilma Amália magyar királyné, Habsburg-Lotaringiai Mária Amália főhercegnő, Amália Rodrigues portugál színésznő és énekesnő, Beauharnais Amália brazil császárné, Mária Amália portugál infánsnő, Amália Auguszta bajor királyi hercegnő, Sterbinszky Amália kézilabdázó, Amalia Amaki amerikai művész és művészettörténész, Bezerédj Amália magyar írónő, az első magyar nyelvű verses, képes, kottás dalos könyv alkotója, Amalia Domingo Soler spanyol író és nőjogi aktivista, Amalia Eriksson svéd üzletasszony, Amalia Guglielminetti olasz költő és író, Amalia Lindegren svéd festő, valamint Amalia Streitel német szerzetesnővér és rendalapító.

Az 1990-es években hazánkban az Amália igen ritka név volt, majd a 2000-es és a 2010-es években sem szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: