Aliz

Névnap: november 14. (június 29., augusztus 24.)

Becézései: Alízka, Lici, Liszka, Liza, Lizi, Lizus

Az Aliz név héber, germán, francia és angol gyökerekre vezethető vissza, az Alice név magyar változata. A jelentése nemes, harcos, bölcs.

Az első Alíz - pontosabban, Alice - aki eszünkbe juthat az irodalomból, minden bizonnyal Lewis Carroll kíváncsi regényhőse, aki Csodaországban tett váratlan látogatást a Nyuszi barlangján keresztül.

Természetesen más híres Alízokkal is találkozhatunk, közülük talán meglepően is sokan uralkodói család tagjai voltak - így az 1110-ben született Aliz antiókhiai fejedelemné, az 1193-ban született Champagne-i Aliz ciprusi királyné, Aliz monacói hercegné, Aliz hercegnő, Athlone grófnéje, Aliz battenbergi hercegnő és Aliz hesseni nagyhercegné -, de Alice Cary költő, Alice Voinescu román író, egyetemi oktató, fordító és kritikus, Alice Walker író és aktivista, illetve Alice Roberts anatómus, fizikai antropológus, paleopatológus, televíziós személyiség és egyben szerző neve is említésre érdemes.

Bár a kilencvenes években hazánkban még nem sok gyermeknek adták az Alíz nevet, a kétezres években előfordult, hogy a gyakoribbak közé került. Jelenleg az első száz legnépszerűbb név között nem találkozhatunk vele.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: