Aladár

Névnap: február 20. (március 11., április 18., április 20., május 26., június 29.)

Becézései: Aladárka, Ali, Alika

Az Aladár germán eredetű név, amely feltehetőleg az Aldarik vagy az Aldemat név magyaros alakja. Az összetett név elemeinek jelentése "öreg", "tapasztalt", valamint "híres", "hatalmas".

hirdetés

Az Aladár név híres viselői között mindenképpen említést érdemel Tóth Aladár zenekritikus-zenetudós, Rácz Aladár cimbalomművész, Buzágh Aladár kémikus, Árkay Aladár építész, Ballagi Aladár történész, Petz Aladár sebészorvos, Pege Aladár Kossuth-díjas bőgőművész, Kovácsi Aladár olimpiai és világbajnok öttusázó, Fáy Aladár képzőművész, Gerevich Aladár olimpiai bajnok vívó, Laklóth Aladár színművész, valamint Szoboszlay Aladár római katolikus pap is. A fiktív személyek között pedig a legismertebb Aladár a Mézga család című rajzfilm egyik szereplője.

Érdekesség, hogy "aladár" tisztségről is olvashatunk középkori forrásokban - feltehetőleg királyi udvarházak vezetői érdemelték ki ezt a címet. Az aladár, mint tisztség valószínűleg a szláv vladár szóból ered, így tulajdonképpen a személynévvel nem igazán áll összefüggésben.

Az Aladár név az 1990-es években igen ritka volt, és a 2000-es, valamint a 2010-es években sem szerepelt a 100 leggyakrabban adott férfinév között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: