Ágoston

Névnap: augusztus 28. (május 27., május 28., augusztus 3., szeptember 1.)

Becézései: Ágost, Ágostka, Guszti, Gusztika

Az Ágoston a latin Augustus név kicsinyítőképzős származékának, az Augusztinusnak a magyaros alakja, a név jelentése pedig "magasztos", "fennkölt", "fenséges". A név női párja az Auguszta, az Ágosta és az Augusztina, rokon neve az Ágost.

Az Ágoston nevet olyan híres személyek is viselték, illetve viselik, mint például Hippói Szent Ágoston püspök és filozófus, Canterburyi Szent Ágoston bencés szerzetes, Bárány Ágoston ügyvéd és levéltáros, Budó Ágoston fizikus, egyetemi tanár és MTA-tag, Benárd Ágost orvos és politikus, Vécsey Ágoston császári és királyi lovassági tábornok, Endrődy Ágoston honvéd alezredes és lovaglótanár, Forgách Ágoston címzetes püspök, nagyprépost és főispán, Haraszthy Ágoston földbirtokos, katonatiszt és borász, Teres Ágoston római katolikus pap és csillagász, Trefort Ágoston művelődéspolitikus, valamint Kanitz Ágoston botanikus és MTA-tag is.

Az 1990-es években az Ágoston ritka név volt, a 2000-es években azonban többször a 89-95. leggyakrabban adott férfinév közé tartozott. A teljes népességre vonatkozóan azonban a 2000-es években sem szerepelt az első 100 között.

Tudd meg, melyik névnek mi a története: