hirdetés

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Hazánkban egyre nagyobb divatja van október végén a tökfaragásnak, illetve a sütőtökfogyasztás is népszerű ilyenkor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara "tökkörképe" szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor a kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljanak illetve egyenek tököt. Ugyanis míg a sütőtökök általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Halloween-tökök

Forrás: pixabay.com; Fotó: minka2507; Módosította (vágta): Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/pumpkin-pumpkins-decoration-4527986/

A "SÜTŐTÖK":

A köznyelvben "sütőtöknek" hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.

hirdetés

Magyarországon - a területalapú támogatási adatok szerint - mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében a legnagyobb a termőterület (300 hektár feletti), de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is 100 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajtája a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange (sonkatök). Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években. A sütőtököket április végén, május elején vetik; nagyon igénytelen növények, akár a kukoricásban is megélnek, ugyanakkor nagy a hőigényük, érzékenyek a fagyra, a gyökérzetük kiterjedt.

A fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, magas a szénhidráttartalma.

hirdetés

Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes narancsos színű legyen. Egészben ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak nagyon rövid ideig. Fogyaszthatjuk például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként; húsok mellé, párolva kiváló köret.

A "HALLOWEEN-TÖK":

Amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben!) Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten - ahogy a Halloween-tököt is leszedik - már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire.

Halloween-tök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 - élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1 - enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük elég kellemetlen.

hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban felhívást tett közzé, melyben mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy csak az étkezési célra árusított tököket egyék meg, a dísztökök nem ehetőek, sőt vannak köztük olyanok, amik már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okoznak. A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, azaz nagyon körültekintően kell választani, ha étkezési célra szánjuk a zöldséget.

Forrás: nak.hu - Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2019. október

hirdetés
szürke
hirdetés