Művészi illúzió a kaliforniai sivatagban

Egy amerikai művész, Phillip K. Smith, egy igen sajátos, ugyanakkor látványos és megtévesztő művészeti alkotást készített a Joshua Tree Nemzeti Park egy csaknem 70 éves, viharvert, kietlen vidéken álló faházából, melyet trükkösen, részben láthatatlanná varázsolt!

Lucid Stead, Phillip K. Smith alkotása

Lucid Stead, Phillip K. Smith alkotása

A Lucid Stead névre keresztelt alkotás (projekt) a sivatag lassú, de állandó változásának szellemét hivatott megidézni, szemléltetni.

Phillip úgy tervezte meg a már sok éve használaton kívül álló, elhagyatott viskó új arculatát, hogy tükröket szerelt külső felületére, mégpedig oly módon váltakozva, mintha az egész épület vázán gyakorlatilag át lehetne látni, miközben annak vízszintes elemei a semmiben lebegnének.

Lucid Stead, Phillip K. Smith alkotása

E különös optikai csalódást tovább fokozva, ha leszáll az est, a tükrök úgy vannak színes LED-ekkel megvilágítva, hogy a nézőpont szögeit változtatva, különféle fény-árny jelenségeket produkálnak, s eközben színük is változik.

Nem vitás tehát, hogy a kínáncsi szemneknek ekkor is meglehetősen varázslatos és megmagyarázhatatlan élményben lehet része...

Lucid Stead, Phillip K. Smith alkotása

Az éjszakai összhatást tovább fokozza az is, hogy a belső térben, hófehéren világító égőknek köszönhetően kívülre halványan további fény szűrődik át az ódon deszkák résein keresztül.

Lucid Stead, Phillip K. Smith alkotása

Kétségtelen, hogy eme igencsak egyedi és ötletes alkotás remekül ötvözi a régi és új világ sajátos keveredésében rejlő különleges hatásokat, szó szerint "új megvilágításba helyezve" ezzel sok modernkori építész szemléletmódját.

2013. július