Muffin
A muffin története egészen a X. századi Walesig nyúlik vissza, ahol is az arisztokrata családok házicselédjei, különféle kelt tészták, morzsalékok és más egyéb süteménykészítési maradékok elegyítéséből, forró kövön készítették ezt a gazdag íz világú csemegét.
Muffin
Népszerűsége már a múltban is jól megmutatkozott, hiszen a XVIII. századi Angliában mindennapos látványnak számítottak az utcán, eme nyalánkságot kínáló árusok, a "muffin man"-ek. Az úri osztály is hamar rákapott az első kóstolókat követően e sütire, olyannyira, hogy a jól ismert angol teadélutánoknak elidegeníthetetlen részévé vált a muffin fogyasztása.
Amerikában, egy másik, liszt, tojás, vaj és cukor keverékéből álló változata hódított teret, melyet azonban "cupcake"-nek hívtak, s nem sok köze volt az eredeti, angol muffinokhoz.
A ma muffin néven ismert édesség e két változat keverékéből jött létre, s ugyanolyan nagy változatosságot és diverzitást mutat elkészítése, mint hajdan. Lássunk most e szinte végtelen lehetőségek közül egy igazi csoki csodát, avagy a Csodás csokis muffint:
Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
4 evőkanál baracklekvár
Fél csomag sütőpor
5 dkg keserű kakaópor
7,5 dkg tört étcsoki
Elkészítése:
A lekvárt keverjük habosra a vajjal és a tojások sárgájával, majd fokozatosan adjuk hozzá az így készült keverékhez a többi hozzávalót, végül forgassuk bele a tört étcsokoládét és a felvert tojásfehérjét is a tésztába. Ha nagyon sűrű, még érdemes hozzáadni a masszához néhány kanál tejet, míg állaga megfelelően laza nem lesz.
Ha mindezzel megvagyunk, béleljünk ki egy muffin formát (12-16 lyukút, adagtól függően) muffin papírral és kb. 3/4 részig töltsünk a mélyedésekbe a masszából. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük a sütiket 15-18 percig.
Jó étvágyat kívánunk!
2013. szeptember