Muffin

A muffin története egészen a X. századi Walesig nyúlik vissza, ahol is az arisztokrata családok házicselédjei, különféle kelt tészták, morzsalékok és más egyéb süteménykészítési maradékok elegyítéséből, forró kövön készítették ezt a gazdag íz világú csemegét.

Muffin

Muffin

Népszerűsége már a múltban is jól megmutatkozott, hiszen a XVIII. századi Angliában mindennapos látványnak számítottak az utcán, eme nyalánkságot kínáló árusok, a "muffin man"-ek. Az úri osztály is hamar rákapott az első kóstolókat követően e sütire, olyannyira, hogy a jól ismert angol teadélutánoknak elidegeníthetetlen részévé vált a muffin fogyasztása.

Amerikában, egy másik, liszt, tojás, vaj és cukor keverékéből álló változata hódított teret, melyet azonban "cupcake"-nek hívtak, s nem sok köze volt az eredeti, angol muffinokhoz.

A ma muffin néven ismert édesség e két változat keverékéből jött létre, s ugyanolyan nagy változatosságot és diverzitást mutat elkészítése, mint hajdan. Lássunk most e szinte végtelen lehetőségek közül egy igazi csoki csodát, avagy a Csodás csokis muffint:

Hozzávalók:

15 dkg liszt

2 tojás

15 dkg vaj

15 dkg cukor

4 evőkanál baracklekvár

Fél csomag sütőpor

5 dkg keserű kakaópor

7,5 dkg tört étcsoki

Elkészítése:

A lekvárt keverjük habosra a vajjal és a tojások sárgájával, majd fokozatosan adjuk hozzá az így készült keverékhez a többi hozzávalót, végül forgassuk bele a tört étcsokoládét és a felvert tojásfehérjét is a tésztába. Ha nagyon sűrű, még érdemes hozzáadni a masszához néhány kanál tejet, míg állaga megfelelően laza nem lesz.

Ha mindezzel megvagyunk, béleljünk ki egy muffin formát (12-16 lyukút, adagtól függően) muffin papírral és kb. 3/4 részig töltsünk a mélyedésekbe a masszából. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük a sütiket 15-18 percig.

Jó étvágyat kívánunk!

2013. szeptember