Műfenyő vagy zöldfenyő?

A karácsonyi fenyővásárlási szokások éppúgy nagy átalakuláson mentek keresztül az utóbbi évtizedekben, mint ahogy sok minden más is eme ünneppel kapcsolatban. A környezettudatosság és az élőlényekkel szembeni humánus szemléletmód egyre nagyobb teret hódít a számunkra megfelelő karácsonyfa kiválasztásakor. De mi is a választék és a legújabb irányzatok?

Karácsonyfa, fenyőfa

hirdetés

Karácsony ünnepe már réges-rég szinte elképzelhetetlen a fenyőfa gyantás illata nélkül, ám egyre többen választják, talán helyesen, mégis azt, hogy inkább cserepes fenyőt vesznek vágott helyett, megkímélve ezzel e díszes fácskák életét. A műfenyő is mindinkább középpontba kerül, a jellegzetes illatot pedig különféle hangulatgyertyákkal, vagy egyszerűen csak egy-két fenyőággal igyekeznek pótolni.

Lássuk hát a pro és kontrákat, elősegítve ezzel, mit is válaszunk, ha fenyővásárlásra kerül a sor!

hirdetés

Vágott fa

A vágott fák esetében elsődleges szempont a tartósság kérdése. A fenyő meleg helyen tárolva, vízellátás nélkül ugyanis könnyen kiszárad, elveszti leveleit. A tartósság erősen fajtafüggő is. A legtartósabb, hazánkban is kapható fajok az erdei fenyő (Pinus silvestris), a zöld dugászfenyő (Pseudotsuga menziesii), illetőleg a kissé drága normand fenyő. A legtartósabb piacon kapható faj talán a kolorádói jegenyefenyő (Abies concolor). A legkönnyebben kiszáradó és így a legkevésbé tartós fa a népszerű közönséges lucfenyő (Picea abies), míg a szintén egyre kelendőbb ezüstfenyő (Picea pungens f. glauca) közepesen tartósnak számít. A fa választásakor az elmúlt korokkal szemben a nagyobb méret is egyre inkább háttérbe szorul, sokkal többen keresnek inkább kisebb, könnyen kezelhetőbb, de annál bokrosabb, szimmetrikusabb fenyőfát. Bármilyen fát is válasszunk, a vásárlást követően érdemes beszerezni neki olyan fenyőfatartót, melyben vízellátásra is van lehetőség, így a növény sokkal tovább marad majd tartós.

A kivágott és a szobában feldíszített fenyőfa az egyik legrégebbi ünnepi szokás karácsonykor. Érdemes azonban ezen alternatívát egyre inkább körültekintően választani, ugyanis lassacskán idejétmúlt hagyománya egyre több problematikát vet fel, kezdve a nehéz kezelhetőségtől (talpba faragás, felállítás az utána való takarítás, stb.) a hulladékkezelésen át, egészen a fokozott tűz- és balesetveszélyig, éppen ezért fontos is itt kiemelni, hogy sohse hagyjunk magára gyertyával, vagy csillagszóróval ellátott karácsonyfát!

hirdetés

Érdemes még megemlíteni, hogy az évről-évre kivágott fenyőfák többsége kifejezetten e célra termesztett növény, mely tény sajnos nem hat kedvezően az őshonos ökoszisztémákra sem.

Cserepes fenyő

A kertészetek által mindinkább szorgalmazott, gyökeres, vagy cserepes fenyő egy igen jó választás lehet, annál is inkább, mivel ekkor a fa már alapvetően tartós, élő, eleven állapotban van jelen. A karácsonyt követő tavaszi időszakban ráadásul ki is ültethető a szabadba, ami nagy élmény, különösen a gyerekek számára, valamint, az ünnep végeztével akár vissza is váltható az eladónál, vagy tovább is nevelhető a következő karácsonyig, s így nem kell újabb fenyőfát vásárolnunk.

A cserepes fenyő gondozásánál ügyeljünk arra, hogy a kintről megvásárolt fát csak fokozatosan vigyük be a lakásba, hozzászoktatva a benti hőmérséklethez, ugyanis a fenyő nagyon érzékeny a nagy hőingadozásokra. Először például csak egy fűtetlen helyiségbe rakjuk be 1-2 napra, aztán kicsit melegebb helyre és végül tegyük csak a végső állítás helyére. Amikor leszedjük a karácsonyfát, a lakásból való kihelyezéskor is hasonlóan járjunk el, így a fenyőnk biztosan nem fog károsodni, tönkremenni.

Aki az élő fát szereti, de gazdaságosságra és környezettudatosságra törekszik, annak mindenképpen érdemes tehát ezt a megoldást választania.

Műfenyő

A műfenyők legnagyobb előnye amellett, hogy kevésbé körülményes velük bánni, mint az élő fákkal, hogy rendkívül gazdaságosak is, hiszen hosszú éveken keresztül újból felállíthatóak, így nem kell súlyos pénzeket fizetnünk értük, ráadásul, az ünnep végeztével takarítanunk sem kell folyamatosan az elhullatott tűleveleket a padlóról, szőnyegről stb.. A műfenyők mérete és külleme rendkívül széles skálán mozog, sőt, olyan fát is vásárolhatunk, melyet még díszítenünk sem kell (esetleg csak szaloncukorral), hiszen már rajta van minden. Gyúlékonysága miatt azonban fokozottan óvakodjunk a gyertyák és csillagszórók használatától!

Ideális, gazdaságos és a legkevésbé sem munkaigényes választás tehát a műfenyő, ráadásul a mai gyártmányok már szinte minden tekintetben testre szabhatóak.

Jó díszítgetést és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

2013. november