Mount Washington, a zabolátlan időjárás hegye

A Mount Washington az Egyesült Államok északkeleti részének legmagasabb hegye, a maga 1917 méteres (6288 láb) magasságával. Mesés tájelemei a nyári időszakban üde zöld erdőit és mezőit tarkító jellegzetes, hatalmas kavicsszerű sziklák.

Mount Washington

Mount Washington

A New Hampshire-ben található hegy leginkább arról nevezetes, hogy időjárása talán a legszélsőségesebb és legkiszámíthatatlanabb a világon. A csúcsa környékén például gyakran Szibéria időjárásához hasonlatos értékek uralkodnak. A rendkívül képlékeny klimatikus viszonyok éppen ezért igencsak veszélyessé teszik a helyet azok számára, akik könnyelműen viselkednek a környék bejárása közben.

A hegy csúcsán egy meteorológiai állomás is található, melyen tábla jelzi: 1934 április 12-én egy délutáni vihar folyamán anemométer (szélmérő) segítségével itt mérték a világon a második (76-évig az első, egészen 2010-ig rekord) legnagyobb földfelszíni szélsebességet, 372 km/órát (231 mph).

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

A hegyet, szélsőséges viszonyai és veszélyekkel teli, zabolátlan tája már az őslakosok körében is misztikummal ruházta fel, nem véletlenül nevezték például az Abenaki indiánok "Agicochook"-nak (angolul: "Home of the Great Spirit"), vagyis "A nagy szellem otthonának".

Az első európai, aki említést tett a monumentális geológiai képződményről, 1524-ben Giovanni da Verrazzano, az első ember pedig, aki állítása szerint megmászta, Darby Field volt. Sajnos, csakúgy, mint régen, manapság is számos sérülésekkel járó, gyakran halálos baleset történik a hegyen a szélsőséges körülmények és az emberi könnyelműség miatt, melyeket enyhítendő, vagy megelőzendő, bizonyos pontokon "önkiszolgáló" egészségügyi és a hegyi terepre szükséges felszereléseket tartalmazó pontokkal találkozhatunk. A legtöbb halálesetet a környéken a fagyás és a súlyos sérülések következményei okozzák.

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

Veszélyt jelző tábla és elsősegélynyújtó hely

A hegyről elnevezett Mount Washington State Park csodás természeti kincsekkel, varázslatosan szép erdei környezettel, és káprázatos kilátással rendelkezik a környező White Mountain National Forest hegyeire, melyeknek voltaképpen maga is része.

Tiszta időben a csúcsán olyan jók a látási viszonyok, hogy akár az Atlanti-óceánig, 210 kilométerre (130 mérföld, de egyes források szerint akár egészen New York-ig {~250 mérföld!}) ellátni. A diverzitást tovább növelendő, a hegy oldalában egy kisebb, szemet gyönyörködtető tórendszerrel is találkozhatunk, mely a "Lakes of the Clouds" vagyis a "A felhők tavai" nevet viseli.

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

Mount Washington, szélsebesség rekord emléktábla

A csúcsra többféle képen is feljuthatunk, autóval (bár ez esetben kb. 40 dollár úthasználati díjat kell fizetnünk), gyalog, de akár a hegy oldalán felkúszó, a világ első hegymászó kisvasútjával is {Cog Railway}, mely nagyjából 3 óra alatt ér fel és igazán különleges élmény a vele való utazás.

Az északkeleti legmagasabb csúcsra visz fel, 160 évvel ezelőtt épült (1852), közel 5 kilométer (3 mérföld) az útja, ráadásul a látogatók válogathatnak is, hogy történelmi gőzmozdony, vagy modern és környezetbarát biodízel motorral rendelkező szerelvénnyel kívánnak-e utazni.

Cog Railway

S, ha ez még sem volna elég, az USA legrégebbi hegyi túraútvonala is e hegyen lett kiépítve 1819-ben, melynek külön érdekessége, hogy kialakítása közben robbantást is alkalmaztak, ha például egy nagyobb szikla keresztezte a tervezett útvonalat, s e robbantások nyomai még a mai napig is jól láthatóak egyes helyeken.

Mount Washington, robbanás nyoma

Robbanás nyom

Bárki, aki éppen a környéken jár és vállalkozik e szeszélyes hegy (alapvetően nem túl megterhelő) megmászására, minden viszontagság ellenére, biztosan feledhetetlen élményekkel gazdagodik majd.

2012. október