Mondatok, amelyektől érdemes tartózkodnunk, ha a párunk feldúlt

Amikor a párunk nehéz élethelyzeten megy keresztül, gyakran nagy fejtörést okoz, mit is mondhatnánk neki, ami segítségére lehet, és nem éppenséggel tovább ront a helyzeten... Egy párkapcsolati szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljuk bárhogyan is megvigasztalni vagy kiengesztelni szerelmünket, van egy dolog, amit mindenképpen kerülnünk kell!

Összeveszett pár

Még ha a szándékunk jó is, a "nyaggatás" hatására a párunk bizalmatlanabbá válhat a problémájának megosztásában.

Dr. Jane Greer párkapcsolati tanácsadó a Women's Health-nek elmondta, mi az, amit érdemes kerülni, ha látjuk, hogy szerelmünk nehéz időszakon megy át, mi pedig segíteni szeretnénk neki.

A szakértő szerint ugyanis hiába tesszük ezt akár egészen önzetlen segítő szándékkal, ha mindenáron rá akarjuk venni a párunkat, hogy mondja el, mi a baj, azzal adott esetben többet árthat a kedvességnek szánt érdeklődésünk, mint amennyi haszna lehet.

Különösen akkor lehet megterhelő az olyan kérdések egymást követő hangoztatása, amelyekkel mindenáron választ akarunk kicsikarni, ha partnerünk egyértelműen jelzi, legalábbis egyelőre nem szívesen beszél a témáról.

Mindez természetesen egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne volna szabad érdeklődnünk, és főként nem azt, hogy közönyösnek, közömbösnek kellene maradnunk - viszont fontos szem előtt tartani, hogy mindannyian másként dolgozzuk fel az érzelmi stresszt. Így aztán vannak, akik nem szívesen osszák meg másokkal a még fel nem dolgozott kellemetlen, negatív érzékeset, benyomásokat, hanem igyekeznek magukban feloldani azokat.

Ennek egyik oka lehet az, hogy nem szeretnének "sérülékenynek" tűnni társuk előtt, vagy egyelőre maguk sem mernek, nem képesek szembenézni az őket ért sérelmekkel, az eléjük tornyosuló problémákkal. Természetesen minden ember esetében más motivációkkal, és más, a negatív érzések feldolgozására irányuló mechanizmusokkal és stratégiákkal találkozhatunk.

A legrosszabb a párkapcsolati tanácsadó szerint az, hogy folyvást olyasmit hangoztatunk, hogy

"de én igazán tudni szeretném", vagy hogy "de lehet, hogy tudnék segíteni".

Még ha a szándékunk jó is, az efféle "nyaggatás" hatására a párunk bizalmatlanabbá válhat a problémájának megosztásában velünk szemben, ráadásul azt a hatást kelthetjük, mintha nem is empátiával hallgatnánk meg őt, hanem kifejezetten számunkra volna fontos, hogy megtudjuk, miért is kesereg.

Diós Anita

2017. december