HIRDETÉS

Mogyorós-almás sült csirkecomb

Az igazi, kukoricán és a természet lágy ölén nevelkedett tanyasi csirke kétségkívül már önmagában is az egyik legízesebb, legegészségesebb alapanyag. Variáljuk néhány, elsőre talán szokatlannak tűnő, ugyanakkor egyedi ízvilágú alapanyaggal, s lássuk, mi sül ki belőle!

Mogyorós-almás sült csirkecomb

Mogyorós-almás sült csirkecomb

Hozzávalók (2 személyre):

2 tanyasi csirkecomb

Negyed kilogramm sampion gomba

15 dkg földimogyoró

2 db Jonagored alma

100 g teavaj

2 gerezd fokhagyma

Fél kg burgonya, 3 féle (Perui lila, Svéd kék, Maja hajnal)

Fűszerek: Só, Bors, Petrezselyem

Olívaolaj

Elkészítése:

A combok bőrét kissé elválasztjuk a hústól (de nem annyira, hogy teljesen elváljon tőle), és a felaprított fokhagymát és petrezselyem zöldjét eloszlatjuk alatta. Egy lábasba olívaolajat teszünk, majd a bőrős felével lefelé belehelyezzük a combot és kissé megpirítjuk a bőrét. Miután megpirult, levesszük a tűzről, majd megfordítjuk, hogy a bőrös rész ezúttal felülre kerüljön. Hozzáadjuk a megtisztított gombát és az apróra vágott mogyorót, majd sütőbe helyezzük és kb. 160 fokon 20 percig sütjük.

Ez után hozzáadjuk az almaszeleteket, a krumplit és a vajat, és ismét a sütőbe rakjuk. Addig süssük az egészet, amíg a burgonyafélék meg nem puhulnak. (Érdemes villával ekkor azért ellenőrizni, hogy a hús a csont mellett kellően átsült-e, ha nem, még süssük picit, ha szükséges.) Végezetül sózzuk, combonként díszítve tálaljuk.

Tipp:

A lábas alján visszamaradt vaj, fűszerek, fokhagyma, mogyoró és húslé keveréket egy későbbi étel mellé szánt köret, például rizs, vagy tört krumpli ízesítésére remekül felhasználhatjuk (de csakis hűtőben tárolva, még 1-2 napig)!

Visszamaradt húslé

Visszamaradt húslé

Tipp:

Süthetünk külön mellé, vegyes erdei mézzel bekent tökszeleteket, melyek belsejét egyszerűen kikanalazva és egy villával pürévé pépesítve, majd a combsütésből visszamaradt lével ízesítve, tovább növelhetjük a sütőtök narancssárga színezete által, a sárgás, pirult csirkebőr, a lila és sárga burgonyák, illetőleg a sült alma pirosas héja által létrehozott szín kavalkádot!

Jó étvágyat kívánunk!

2013. február