Mit tenne Bill Gates, ha napi 2 dollárból kellene megélnie?

Mit lehetne kezdeni napi ötszáz forinttal - vagyis mindössze két dollárral? Bill Gates, a világ leggazdagabb embere a Forbes 2017-es adatai szerint 86 milliárd dollárból gazdálkodhat, mégis elgondolkozott ezen a kérdésen. Sőt, blogbejegyzést írt róla!

Bill Gates 2017-ben

Az amerikai milliárdos meglepő megfigyeléseket tett Nyugat-Afrikában

Bill Gates blogbejegyzésében elárulta, mihez kezdene, ha napi 2 dollárból, vagyis átszámítva megközelítőleg 500 forintból kellene megélnie. Mindennek aktualitását egyébként az adja, hogy sajnos majdnem egymilliárd ember él napjainkban mélyszegénységben a világon.

A világ leggazdagabb embere a világ egyik legnépszerűbb háziállatával, a házityúkkal igyekezne javítani a sorsán a fent ismertetett helyzetben - árulta el a milliárdos.

"Természetesen nincsen egy helyes válasz, és a szegénység a különböző helyeken különböző módon fest. Az alapítványban végzett munkámon keresztül azonban sok olyan, szegény országokban élő emberrel is találkoztam, akik csirkét nevelnek, és sokat tanultam ezeknek az állatoknak a tartásáról. Elég egyértelmű, hogy lényegében bárki, aki mélyszegénységben él, jobban megél, ha van csirkéje"

- fogalmazott a milliárdos filantróp.

Gates négy okot jelölt meg, amelyek miatt éppen a házityúkot választaná, nevezetesen, ezek a baromfik könnyen gondozhatóak és olcsók, jó befektetést jelentenek, a tojás és csirkehús fogyasztása is jót tesz az embereknek, végezetül pedig a csirkék olyan jövedelmet jelenthetnek, amely elősegítheti, hogy a nők aktívan is vállalkozói szerepet gyakoroljanak a közösségükben.

Chris Weller a Tech Insider-ben megjelent írása szerint Gates nyugat-afrikai kutatása és útjai során általánosságban azt figyelte meg, hogy egy átlagos, nyolc-tíz házityúkot nevelő gazda egy 40 kiscsirkéből álló állományt tud tenyészteni egy három hónapos időszak alatt.

A kiscsirkék ára általában egyedenként 5 dollár körül alakul Nyugat-Afrikában, és így egy évben egy baromfitartó akár több mint 1000 dollárt is kereshet. Ezzel már kevéssel ki tud emelkedni a mélyszegénységből, amelynek határát jellemzően 700 dolláros vagy az alatti éves jövedelemben határozzák meg.

Férjéhez hasonló állásponton van a kérdésben Melinda Gates is - így aztán feltehetőleg nem volt nehéz megállapodniuk abban, hogy alapítványuk egy másik civil szervezettel együttműködve szerte a világon haszonállatokat adományozzon a szegénységben élőknek. A program egyik céljaként tűzték ki, hogy Szubszaharai Afrika területén a családok 30 százalékának tegyék lehetővé a házityúk-tartást. Jelenleg a régióban csak a családok 5 százalékának van lehetősége arra, hogy akár saját csirkéket tartsanak.

"Viccesen hangozhat, de komolyan gondolom, amikor azt mondom, hogy foglalkoztatnak a csirkék"

- fogalmazott Gates.

Diós Anita

2017. november