Mit tegyünk, ha párunk nem akar óvszert használni

Napjaink rohanó világában a gyermekvállalás, a családterezés egy igen sarkalatos momentummá vált, különösen, ha nőnek születik az ember, mégis, jelenleg Magyarországon csak minden harmadik nő védekezik a szerelmi együttlétek során, annak ellenére, hogy nem szeretne élete aktuális szakaszában gyereket vállalni.

Mit tegyünk, ha párunk nem akar óvszert használni

Az óvszer a legboztosabb védelem az esetleges nemi úton terjedő betegségekkel szemben is! (Forrás: pixabay.com; Fotó: Sasin Tipchai; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/condom-hold-sex-akt-bedroom-1822413/)

A fentiekből fakadóan tehát hazánkban a gumióvszer használata még inkább meghatározóvá válik a családtervezés időzítésében, mégis gyakorta megesik, hogy a férfi ódzkodik az óvszer használatától, vagy egyszerűen csak az újdonsült szerelem hevében "kimarad" annak felhelyezése az aktus előtt. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek ráadásul nem csak a nem kívánt terhesség bekövetkezéséhez vezethetnek könnyen, hanem a különféle nemi betegségek terjedéséhez is. De mit tegyünk, ha elkap minket a vágy, s éppen nincs nálunk óvszer, vagy a pasink nem akarja használni, esetleg rendszeresen sem?

"Lassan a testtel"

Ha éppen úgy adódik, hogy egy őrjítő szeretkezés kezd kibontakozni egy bolond éjszakán, tény, hogy nincs nehezebb annál, mint megálljt parancsolni az eseményeknek, de mégis legyünk erősek, mert ez az egyetlen jó döntés, ha fontos számunkra testünk, s életünk elkövetkező időszaka! Annál is inkább, hiszen, ha valaki tényleg kíván minket, akkor biztosan tud várni egy gumi beszerzéséig, vagy éppen hajlandó viselni azt, hogy beteljesülhessen szerelmünk. Ha nem, akkor nem is biztos, hogy annyira megértjük egymást, mint amennyire kellene, s gondoljuk csak el, ha így csúszott volna be egy csemete...

Mégis meggondolatlanok voltunk...

A legfontosabb az, hogy ne legyünk! De, ha esetleg tényleg mégis engedtünk a csábításnak és védekezés nélkül hagytuk magunkba hatolni kedvesünket, még mindig érdemes az aktust követően elszaladni a gyógyszertárba (minél hamarabb, de maximum 72 órán belül!), s a patikus segítségét kérni, esemény utáni tabletta iránt érdeklődni. Ez ugyan a nemi betegségek problematikáját már nem oldhatja meg és nagyon kellemetlen mellékhatásokkal bírhat, de a nem kívánt terhességet még mindig megakadályozhatja.

Barátunk kellemetlennek tartja az óvszervásárlást

Fiatal korban megesik, hogy a fiúk cikinek, megalázónak tartják az óvszer vásárlását a boltban, vagy egyszerűen csak nem mernek bemenni, mondván mit szólnak majd az eladók, hogy fognak rájuk nézni, hogy ilyesmit vásárolnak. Nos, ekkor üljünk le kiszemeltünkkel és beszéljük meg vele a dolgot. Higgye el, hogy a boltosok már sok pasit láttak óvszert vásárolni és a legkevésbé sem érdekli őket, ahogy például a tampon vagy betét megvásárlása sem, hiszen ezek természetes dolgok, ugyanolyan áruk, mint a többi.

Ha ennek ellenére is ódzkodik a vásárlástól, ajánljuk fel, hogy bemegyünk vele mi is, így közösen eshetünk át ezen is, vagy, hogy majd akkor mi megvásároljuk a gumit, esetleg egy olyan messzebbi üzletben, ahol senki sem ismer minket, stb.. A lényeg, hogy ez ne lehessen akadály, hiszen egy olyan fontos dolog, mint a védekezés, megéri a fáradságot!

A párunk kényelmetlennek találja az óvszert

Az is előfordulhat, hogy szívünk választottja egyszerűen nem szeret óvszert viselni, mert tompítja számára az érzést, kényelmetlen, vagy éppen azért, mert "megöli" a romantikát és a spontaneitást az állandó felhúzogatása. Nos, mindez természetesen, teljesen érthető. Ekkor (mivel állandósult együttlétekről beszélhetünk), többféle választásunk is lehet.

Elsőként próbáljunk minél többféle óvszert kipróbálni, hátha valamelyik mégiscsak megfelelő lesz kedvesünk számára. Ha ez sem segít, mivel a nemi betegségek kockázata csökken állandó (nem nyílt) párkapcsolat esetén, érdemes az egyszerű megszakításos, klasszikus, ám gyermekvállalás szempontjából koránt sem megbízható módszer helyett valamilyen fogamzásgátló tabletta szedése mellett dönteni, amelynek kiválasztásához mindenképpen kérjük nőgyógyász segítségét. Ez azért is fontos, mert eme készítményeknek sok mellék-, vagy nem kívánt hatása lehet, ugyanakkor, mellettük szóljon, hogy csak e készítmények nyújtanak az óvszerhez hasonló védelmet az áldott állapot elkerülésében.

Mit tegyünk, ha nem akarunk fogamzásgátló tablettát sem szedni?

Ha párunk hajthatatlan az óvszer használatában, s mi nem akarunk gyógyszert szedni, bizony kénytelenek leszünk beiktatni egy, a témába vágó érdemi beszélgetést. Elsőként érdemes kedvesünknek megpendíteni, hogy érthető a kényelmetlenségi panasza az óvszerrel való közösüléssel kapcsolatban, de inkább egy apró kényelmetlenség, mintsem mesterséges készítmények bevitele, vagy éppen azok nálunk esetlegesen fellépő komolyabb mellékhatásai. Igyekezzünk vele megértetni, hogy számunkra fontos mindkettőnk öröme, s, hogy amikor már úgy érezzük, nem jelenthet nagy kavarodást a gyermekáldás, mindenképpen használjuk mindkettőnk számára megfelelő, esetleg kevésbé hatékony fogamzásgátlási módszert, mint amilyen a pesszárium, vagy éppen a megszakításos közösülés, csak addig bírja ki a gumi használatát, hiszen addig is az a legtökéletesebb és legegyszerűbb fogamzásgátló módszer a világon.

Kompromisszumos megoldás

Ha sehogy sem sikerül dűlőre jutni a fogamzásgátlás terén, talán még az is hatásos lehet afféle végső kompromisszumként, ha különféle, kevésbé hatásos fogamzásgátló módszerek együttes kombinációit próbáljuk meg alkalmazni, például spermicid gél és pesszárium használata mellett megszakításosan közösülünk, s még a naptármódszert is alkalmazzuk. Minden esetre, az a legjobb, ha nem megyünk fejjel a falnak, s nem vesszük félvállról a közösülés közbeni védekezést, ugyanis sorsunk hosszútávú alakulása, s akár egész életünk múlhat egyetlen meggondolatlan pillanaton! Próbáljunk tehát mindenképpen megoldást találni, sohase hagyjuk, hogy bárki is lebeszéljen a védekezésről, inkább mondjunk nemet az együttlétre, még, ha cikinek, kellemetlennek is érezzük a dolgot. Ha stabil párkapcsolatban élünk, törekedjünk a megbeszélésre és a szóba jöhető, lehetséges megoldások keresésére, ne odázzuk el a problémát, mert ne feledjük: minden jobb a semminél!

2015. január