Mit tegyünk a gyorsabb hajnövekedésért

Sokan vágyunk hosszú és egészséges fürtökre, ám nem mindenki rendelkezik az ehhez szükséges genetikával. Hajhullás, töredezettség, kezelhetetlenség, ez mind olyan probléma, amit lehet mérsékelni, és a megfelelő módszerekkel és türelemmel a növekedés is nagymértékben felgyorsítható.

Mit tegyünk a gyorsabb hajnövekedésért

hirdetés

Masszázs

A hajhagymák megfelelő tápláltságának egyik legfontosabb segítsége, ha legalább naponta egyszer átmasszírozzuk fejbőrünket, illetve hajmosáskor is masszírozó mozdulatokat végzünk. Ez által nemcsak a vitaminok jutnak el könnyebben a hajba, de nyugtató hatású is ránk nézve, így ezzel a módszerrel a stressz okozta hajhullás is mérsékelhető.

Fésülés

A legfontosabb, hogy soha ne tépjük a hajat, hiszen ez az egyik legfőbb oka a szálkásodásnak. Mindig óvatosan, lentről felfelé fésüljük, így ha lent egy csomóba botlunk, azt ki tudjuk szedni, anélkül, hogy egész hajkoronánk összekócolódna. Régi hiedelem, miszerint minél többet fésüljük hajunk, annál szebb lesz. Ez sajnos tévedés, ráadásul annál gyorsabban is kezd zsírosodni. Persze a kósza tincsekre korlátozódó átfésülés sohasem árt.

hirdetés

Hajformázás, festés

A szmogos, koszos levegő sajnos nagyon rossz hatással van frizuránkra, így számos készítményt és eszközt vetünk be annak érdekében, hogy minden a helyén maradjon, viszont ennek ára van.

A hajformázó szérumok, színezők, egyenesítők, dúsítók, mind-mind hosszú távon roncsolják a haj szerkezetét, így ha tehetjük, minél természetesebb alapanyagú készítményeket vásároljunk és a lehető legkevesebbszer használjuk őket, de minimum hetente egyszer mindenképpen adjunk hajunknak egy pihenő napot, amikor nem alkalmazunk vegyszereket és egy kicsit fellélegezhet.

Hajcihő

Számos hőhatás éri hajunkat kezdve a szárítástól, a göndörítésig, vagy az egyenesítésig. Ezen folyamatok mindegyike jelentősen roncsolja a haj állagát. Szárítás előtt törölközővel itassunk fel annyi vizet, amennyit csak tudunk, de semmiképp ne dörzsöljük, mert az ismételten a haj töredezettségének kialakulásához vezet. A hajnak a túl forró víz sem tesz jót, ezért hajat mosni mindenképp kellemesen meleg vízben ajánlott. A hideg sem tesz jót a hajnak, mert megfáznak a hajhagymák, ezért nedves fejbőrrel ne menjünk ki a hidegbe, illetve mínusz fokok esetén mindenképpen ajánlott sapkát viselni.

hirdetés

Hidratálás

Mint testünk bármely pontjának, úgy a hajnak is létfontosságú a megfelelő mennyiségű napi vízbevitel. Víz nélkül hajunk rugalmatlan, száraz és fénytelen lesz.

Külső segítség

Táplálkozásunkkal segíthetjük hajunk vitaminellátottságát a leginkább. A magvak, csírák, lenmag, sárgarépa rendkívül jót tesznek hajunk növekedésének és egészségének egyaránt. Ezt a hatást erősíthetjük külsőleg alkalmazott hagyma-, vagy tormapakolással, ricinusolajos dörzsöléssel, csalántea-fürdővel, koffeines samponnal.

2013. december