Mit jelenthetnek az üldözéssel kapcsolatos álmok?

Az üldözéssel kapcsolatos álmok olykor igen kellemetlenek is tudnak lenni, míg máskor talán egyszerűen csak értetlenül állunk előttünk. Bár aggódnunk aligha kell miattuk, érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy vajon mit is "üzenhetünk magunknak" az efféle álmokkal.

Farkasok elől menekülő nő

Az üldözéses álmok a kultúrától függetlenek, az egyes személyek kultúrája mégis hatással lehet annak elemeire (Forrás: Pexels.com)

hirdetés

Az üldözéssel kapcsolatos álmok jelentése gyakran abban gyökerezik, hogy a tudattalanunk "azt próbálja megüzenni", kerülünk egy helyzetet vagy akár egy személyt - mondta Richard Nicoletti pszichoterapeuta a Huffington Postnak. Hangsúlyozta azonban, hogy az ilyen álmok esetében a kontextus is rendkívül fontos lehet annak megértésére, hogy vajon ki, vagy mi is az üldöző.

"Egy férfi, egy nő, egy állat, vagy egy ismeretlen a sötétben?"

- sorolta Nicoletti.

hirdetés

A pszichoterapeuta szerint gyakori vélekedés az üldözéssel kapcsolatos álmok esetében, hogy álmodójuk élete aktuális szakaszában "menekül" az érzelmei elől, és valóban igaz lehet, hogy fájdalmas, idegesítő vagy félelmetes helyzetek, illetve személyek elől próbálnak kitérni.

Amikor arról kérdezték, hogy vajon mit lehet tenni az ilyen álmok megfékezésére, azt felelte, hogy a maga részéről akkor sem próbálná megakadályozni az "üldözéses álmokat", ha volnának is erre trükkök.

"Akár figyelmeztetésként is szolgálhatnak. Ha igyekszünk elkerülni az egészet, az további visszatérő álmokhoz vezethet."

Noha meglátása szerint az üldözéses álmok a kultúrától függetlenek, az egyes személyek kultúrája mégis hatással lehet annak elemeire, így például míg minket talán autóval üldöznek, hasonló jelentéssel más területeken vagy korokban mondjuk a lóval történő üldözés bírhatott.

hirdetés

Az emberek többsége egyébként életében akár többször is álmodik az üldözéséről, sőt, Nicoletti szerint inkább az volna a furcsa, ha valaki egész életében nem álmodna ilyesmit.

2018. április