Mire használhatjuk az ecetet a ház körül?

A saláták lelkét nagyon gyakran az ecet adja, így jó, ha mindig van belőle otthon egy kevés – ha pedig mindez nem lenne elég, több népszerű, filléres házi praktika főszereplője is az ecet. Legyen szó akár eldugult lefolyóról, zsíros sütőről, koszos üvegről vagy vízkőről a csapon, az ecetet segítségül hívhatjuk!

Ecet

Nem csak a konyhában vehetjük nagy hasznát enne a sokoldalú élelmiszernek.

Lefolyótisztítás

Az ecetet sokan használják a lefolyók tisztítására, hiszen egyszerű és olcsó trükkről van szó, ráadásul nagyobb károkat nem is nagyon teszünk vele. Az ecet ilyen felhasználásához fél liter ecetben kell feloldanunk egy tasak szódabikarbónát, az így kapott keveréket aztán a lefolyóba önthetjük. Állítólag nemcsak a kellemetlen szagokon, de a duguláson is segít, ha így teszünk.

Sütőtisztítás

Sajnos időnként a sütőkön hajlamos megjelenni a lehető legkevésbé sem elegáns vagy vonzó zsírszennyeződés, amellyel könnyedén meggyűlhet a bajunk a takarításokkor. Állítólag az egy csésze ecetből és negyed csésze mosószer keverékéből készült pasztával megkönnyíthetjük a dolgunkat. Az ecetes keveréket egy órán át javasolt a sütőben hagyni, majd szivaccsal törölgethetjük le, ekkor már a zsír nagy részével együtt.

A tisztább szőnyegekért

Olykor óhatatlanul is előfordul, hogy a szőnyegre étel, üdítő löttyen vagy esik, és aligha jelent újdonságot az a tanács, hogy ilyen esetekben a leghamarabb itassuk fel a szennyeződés nagy részét egy jó nedvszívó ronggyal, szivaccsal. Ha viszont ezzel végeztünk, a szőnyeget tisztábbá tehetjük azáltal, hogy egy fele részt ecetből, fele részt vízből készült folyadékot spriccelünk oda, ahol a folt található. Nagyjából két perc után vizezzük be ismét a területet egy kissé, és egy szivaccsal itassuk fel ezt is.

Ecettel az üveget is tisztíthatjuk!

Az üvegen maradt csíkok eltávolítására is olcsó és hatékony megoldást jelenthet, ha két csésze vízbe negyed csésze ecetet és fél teáskanál folyékony mosószert helyezünk, majd ezzel tisztítjuk át az üvegfelületet. Nemcsak az ablakok, de üvegajtók, üvegasztalok és a mikrohullámú sütő üveg ajtajának tisztítása is megoldható ezzel a keverékkel.

Ha azonban az akváriumról szeretnénk eltávolítani a vízkövet, ott ügyeljünk arra, hogy maradéktalanul távolítsuk el az ecetet, és mosogatószert ne is tegyünk bele. Nyilván úgy tisztíthatjuk meg az akváriumot, amikor nincsenek benne halak, vagy víz, máskülönben kockáztatnánk az egészségüket.

Diós Anita

2017. december