Miként igyekeznek fenntartani párkapcsolatukat az emberek?

Kutatók több mint ezer korábbi kutatást elemeztek annak kiderítésére, hogy milyen mechanizmusok állnak a párkapcsolatok fenntartása mögött, illetve, hogy miként küzdhetik le a párok a lehetséges kockázatokat, és hogyan fejleszthetik a kapcsolataikat.

Fiatal pár a tengerparton

A párkapcsolat az egyik legfontosabb dolog sokunk életében.

hirdetés

A kockázatok csökkentése és a kapcsolat javítása két alapvető stratégia

A tanulmány szerint alapvetően kétféle útja van az egészséges és boldog párkapcsolat fenntartásának, amelyek egyike a kockázatok csökkentése, a másik pedig a kapcsolat javítása.

A kockázatok csökkentése alatt azt értik, hogy a párok elhárítsák mind a külső, mind a belső természetű, a kapcsolatot veszélyeztető tényezőket. A kapcsolatok javítása során ellenben arra összpontosítanak, hogy folyamatosan javítsák annak minőségét ahelyett, hogy azt egy "mozdulatlan buborékként" képzelnék el.

hirdetés

A két "stratégia" között persze lehetnek átfedések, hiszen gyakran a kapcsolat javítására szolgáló tevékenységek célja éppen az, hogy ezzel csökkentsék valamely kockázat valószínűségét. A kutatók megfigyelése szerint ráadásul a párok soha nem csak az egyik, vagy csak a másik stratégiát választják, még akkor sem, ha egyik vagy másik nagyobb hangsúlyt kap náluk.

A kapcsolat pozitív megítélése

Ugyancsak nagyon gyakori volt, hogy a párkapcsolatban élő egyes emberek nem a külső tényezőket vagy a párjukat, hanem éppenséggel a saját gondolataikat és érzelmeiket igyekeztek megváltoztatni, és arról igyekezték meggyőzni magukat, hogy a párkapcsolat, amelyben élnek, egy "jó kapcsolat".

A kutatók szerint egyébként valóban jót tehet a kapcsolatnak, ha az abban élők tudatosan igyekeznek annak a jó oldalát kiemelni.

Mindamellett a kockázatok elhárításának és a kapcsolat javításának ugyancsak lehet egy olyan vonulata, amely a saját fejünkben játszódik le – ha például tudatosan pozitív képet alakítunk ki a partnerünkről, azzal valamilyen szinten a kapcsolat védelme is érvényesül. Emellett javíthatja is a kapcsolatot, ha hálásak vagyunk a partnerünknek, és így magunk is nagylelkűbbek leszünk vele szemben.

Fontos a megfelelő kommunikáció

A kutatók a megfelelő kommunikáció szerepét is hangsúlyozták – így például a konfliktusok megoldása csak akkor történhet meg, ha a párban az egyik fél hajlandó szóba állni a társával, meghallgatja a problémáját, és lépéseket tesz annak megoldására.

hirdetés

A kutatás vezetője elmondta, hogy mind a konfliktuskezelés, mind pedig a megbocsátás egy esetleges hibáért egy interaktív folyamat – amikor pedig felmerül a kockázat, jellemzően vagy a szakítás, illetve válság felé, vagy a megbocsátás felé vezet az út.

Éppen így szükség van a megfelelő kommunikációra például ahhoz, hogy úgy tölthessék el a szabadidejüket a pár tagjai, hogy az a másik fél számára is élvezetes legyen. Néhányan továbbá szeretnek támogatást kérni vagy felajánlani, illetve a párkapcsolatról beszélni, amivel egyfajta mutualista környezetet teremtenek – ez pedig ugyancsak segíthet a kapcsolat fenntartásában.

A tanulmány szerzői elmondták, hogy a fentieket a megfigyelések szerint több párkapcsolatban is alkalmazzák a kapcsolat fenntartására, még ha nem is mindegyik stratégia válik be mindenkinél.

Diós Anita

2017. december