Miért jó biciklizni?

A bringa igen hasznos eszköz. Amellett, hogy környezet kímélően tudunk eljutni vele a munkába, rengeteg kalóriától is megszabadítja testünket, s nem mellesleg az utazás ezen fajtájával rengeteget spórolhatunk a benzinen, vagy a bérleten, ugyanakkor az emberek körében a kerékpározás inkább az élvezeti értéke miatt olyan közkedvelt.

Miért jó biciklizni

Talán mindannyiunkban felidézi a gyermekkor feledhetetlen szabadságát, gondtalanságát.

Egy brit felmérésben megkérdezték a minimum havi egyszer biciklizőket biciklizési élményeikről, szokásaikról. Két csoportra szedték őket, az egyik csoportba azok kerültek, akik sportként űzik, a másik csoportba pedig a "hobbi" biciklisek kerültek. A kutatásból az derült ki egyértelműen, hogy bár sok előnye van a kerekezésnek, mégis a legkiemelkedőbb, a sportolók körében 82%, az általános bringázóknál pedig 70%, az, hogy örömmel tölti el őket a tevékenység.

78-58%-os arányban a második helyen végzett az egészséges életmód, amit a környezetbarát közlekedési forma követett. Sokan kifejezetten azért választják más közlekedési eszközök helyett, hogy pénzt spóroljanak, illetve, hogy semmiképp se kelljen autóba ülniük.

Egy érdekes adat is kiderült a felmérésből, miszerint a megkérdezettek 11%-a úgy érzi, gyorsabban eljut biciklivel a kívánt célba. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a nagyvárosok infrastruktúrájának alakításakor mostanában nagy figyelmet fordítanak a bicikliutak színvonalas kialakítására.

Mint minden sport, úgy a kerékpározás is jót tesz a léleknek, hiszen a nap közben felgyülemlett stressz levezetésében, eloszlatásában nagy mértékű segítség! Nem is szólva arról, hogy könnyebb vele parkolni, nincs parkolási díj, és akár lassan, akár gyorsan, akár egy versenybiciklin, akár egy "tanyabike"-on ülünk, valahogy időtlenné válik a világ és felszabadul az ember. Használjuk hát egészséggel!

2014. március