Mi lehet ez?

2012 nyarán körüljárta az internetet az alábbi igencsak meghökkentő képsorozat... De vajon miért önthettek egy tóba hatalmas mennyiségű kis fekete labdát?

Mi lehet ez?

hirdetés

A Los Angeles-i víz és áramszolgáltató (Los Angeles Department of Water and Power) nagy mennyiségű bromát tartalmat diagnosztizált a Los Angeles's Ivanhoe Reservoir víztározóban, mely úgy keletkezett, hogy a vízben lévő bromid, amely természetesen jelen van a talajvízben, és a fertőtlenítésre használt klór, a napfény hatására reakcióba lépett. A bromát veszélyes anyag, ráadásul kifejezetten rákkeltő hatású a szakemberek szerint. A tározó 600 ezer ember vízellátását biztosítja, így mikor fény derült 2007-ben a problémára, rögtön elkezdtek építeni egy földalatti tartályt a helyzet orvoslására.

Ennek megépítésére közel öt évre van szükség, addig is gyors megoldásként találták ki azt az olcsó és hatásos módszert, hogy a repülőtereken használt, a madarak távoltartását szolgáló úgy nevezet "bird balls"-okkal borítják be a tó felszínét, hogy elzárják a tározó vizét a nap sugaraitól, így gátolva meg a további bromid képződést. Ezek a kis labdák polietilénből készültek, bevonatuk szenet tartalmaz, színük fekete, ennek köszönhetően sikeresen térítik el a nap ultraibolya sugárzását. A módszer bevált, mellékhatásként azonban a látvány igencsak különösre sikeredett...

Mi lehet ez?

hirdetés
Mi lehet ez?

Mi lehet ez?

Mi lehet ez?

hirdetés

2012. július