Mi a HDD?

A HDD az angol "Hard Disk Drive" kifejezésből képzett betűszó, ami magyarul merevlemezt jelöl, de egy régi, szintén angol elnevezés miatt winchester-nek is szokták nevezni, mely ragadványnevét a winchester fegyverek forgó tölténytáráról kapta, szintén forgó, mágnesezhető réteggel bevont adattároló lemezei miatt.

HDD, merevlemez, winchester

HDD, merevlemez, vagy winchester

A tárolandó információk tehát a lemezeken, szektorokra bontva helyezkednek el, s miközben azok folyamatosan forognak, egy író/olvasó fej írja, illetve olvassa a kezelni kívánt adatokat.

A lemezek forgási sebessége, melyet rpm-ben (Rotations Per Minute, "fordulat per perc") azaz percenkénti fordulatszámban adnak meg, nagyban befolyásolja a merevlemez írási, valamint olvasási gyorsaságát. Ez általában 5400, vagy 7200 rpm, de SCSI csatolásúaknál több is lehet (10 000 esetleg 15 000 rpm). Minden egyes forgó lemezhez 2 fej tartozik, egy alul és egy felül.

Az egyes fejek légpárnán repülnek a lemez felett, így mechanikai behatásokra, valamint bármilyen közvetlen szennyeződésre nagyon érzékenyek, tehát akár egy porszem is megakaszthatja őket, így nem is csoda, hogy a winchestereket speciális körülmények között, pormentes üzemcsarnokban, úgynevezett tisztatérben szerelik össze, s, ha egyszer lezárják burkolatukat és kikerülnek onnan, ha valaki szétszereli őket, soha többé nem lesznek már üzemképesek.

A merevlemezeknél vásárláskor talán a legfontosabb paraméter a tárolókapacitás, mely azt adja meg, mekkora méretű adatmennyiség fér el rajtuk. Ez az érték a számítástechnika hőskorában mindössze néhány kilo-, majd megabájt volt, ám napjainkban már ennél jóval nagyobb, 40 GB (gigabájt) és 8 TB (terabájt) között mozog.

A legtöbb merevlemezt a gyártók manapság, a gyorsabb írási és olvasási sebesség elérése érdekében egy belső memóriával, un. cache(ejtsd: kes)-el is ellátják, melynek mind írásánál, mind pedig előreolvasásnál nagy haszna válik. Fontos lehet még a HDD csatlakozó felülete is, mely a leggyakrabban SATA (SATA I, SATA II, SATA III), de létezik ATA (PATA), SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), valamint FC (Fiber Channel) is.

2014. január