Mi a CPU?

A CPU az angol "Central Processing Unit" kifejezésből képzett betűszó, ami magyarul központi végrehajtó egységet, vagy más néven központi feldolgozó egységet jelöl. Az angol rövidítés ellenére a legtöbbször csak processzorként (esetleg mikroprocesszorként) emlegetjük.

CPU, processzor

CPU, processzor

Ezen félvezetős kivitelezésű, összetett elektronikus áramkör, lényegében a számítógép központi "agya", mely a különféle utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli, illetőleg végzi. Felépítését tekintve egy szilíciumlapka, mely olyan egy vagy több szilícium kristályra egybevon, néhány ezertől, akár több tízmillió tranzisztort is tartalmazó integrált áramkör, melyben további részegységek különíthetők el.

Működési elvének megfelelően rendelkezik az adatok ki- és beviteléhez szükséges sínrendszerrel, valamint egy utasításkészlettel, amelynek utasításait képes végrehajtani a bemeneti eszközökről érkező, kódolt információk feldolgozása során, és az eredményt a kimeneti eszközökre továbbítani, melyek aztán a processzorból érkező adatokat különféle típusú információkká visszaalakítva értelmezik, felhasználják azokat.

A processzor egyik legfontosabb paramétere az órajel (ezt Hz-ben, pontosabban napjainkban már GHz-ben {gigahertzben} szokták megadni), melytől lényegében a műveletek elvégzésének gyorsasága függ, tehát minél magasabb ez az érték, annál gyorsabb ("jobb") a processzor.

Fontos lehet még a magok száma is, hiszen minél több mag van egy processzorban, az annál több feladatot képes egyszerre elvégezni. Személyi számítógépekbe a leggyakrabban 1, 2, vagy 4, esetleg 6, illetve 8 magos processzorokat érdemes beépíteni, bár a sok magos CPU-k teljesítményét már csak nagyon kevés operációs rendszer, vagy program képes optimálisan kezelni, kihasználni, így 4-nél több maggal rendelkező processzort jelenleg csak speciális esetben érdemes vásárolni.

2014. január