Mézdinnye - A tél dinnyéje

Az ősz beköszöntével a boltok polcairól egyre csak tűnnek el a nyári dinnyeszezon utolsó maradványai, ami igencsak rossz hír a dinnye szerelmeseinek. Ahogy azonban az lenni szokott, ez esetben sem múlik el nyom nélkül minden, sőt, léteznek olyan dinnyefajták, melyek kifejezetten a téli időszakban hozzáférhetőek.

Mézdinnye (Cucumis melo)

Mézdinnye (Cucumis melo) - Fotó: Seres Katalin

Ilyen például a mézdinnye, vagy Kanári dinnye (Cucumis melo; angolul: Canary melon, gyakran keverik a Honeydew melon-nal) is, mely egy viszonylag kevésbé ismert és elég ritka sárgadinnyeféle, ugyanakkor egyre több helyen és egyre gyakrabban kapható. Nevét a közhiedelemmel ellentétben nem a Kanári-szigetekről, hanem citromsárga (egyes kanári {madár} fajokra emlékeztető) színéről kapta. Bár e faj eredetileg az egykori Perzsia területén őshonos, tömegesen mégis inkább az Egyesült Államok délnyugati részén (a legtöbbet Arizonában ás Kaliforniában) Japánban, Dél-Koreában és Dél-Amerikában termesztik, de viszonylag elég elterjedt Ázsia egyéb részein és Európában is.

Héja élénk citromsárga, húsa általában fehér vagy halványsárga színű, lédús, íze a sárgadinnyéjére hajaz, de annál jóval enyhébb és édesebb.

Mézdinnye darabok

Mézdinnye darabok (Fotó: Seres Katalin)

Fő szezonja októbertől májusig tart (de azért nyáron is találkozhatunk vele), így kiváltképp a téli és kora tavaszi időszakban rendkívül gazdag ásványi anyag (magas kalcium és vastartalom) és C-vitamin forrás.

Ennek köszönhetően egyébként javallott orvosi beavatkozások és külső bőr és egyéb sérülések esetén rendszeres fogyasztása, ami nagyban elősegíti a szervezet regenerálódását a benne található C-vitamin kollagén termelést serkentő hatásából fakadóan. Már egy csészényi adag belőle lefedezi egy felnőtt ember napi A-vitamin szükségletének 50%-át, ez által jó hatással van a szemek megóvására, egészséges működésére, s egy tanulmány szerint csökkenti a farkasvakság tüneteit is. Alacsony a kalória és zsírtartalma, ennek köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ráadásul sok egyéb más gyógyhatása miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsként tartják számon. Népszerűségét továbbá annak is köszönheti, hogy az egyik legtovább tárolható s így legkönnyebben szállítható dinnyefaj.

2012. október