Meggymártás, grízzel
A forró nyári napokon, egy kiadós ebéd, vagy vacsora (esetleg bográcsozás) után az ember csak-csak megkíván egy könnyed, az emésztést is elősegítő, lágy desszertet. Ennek okán érdemes is kihasználni a nyár eleji vitamindús finomságokat, mint amilyen a meggy is, így most nézzünk ezen értékes alapanyagból egy egyszerűen elkészíthető kis csemegét!
Meggymártás, grízzel
Hozzávalók (4 személyre):
A mártáshoz:
1/2 kg friss meggy
4 evőkanál liszt
2-3 evőkanál cukor
Pici só
2 dl tej
4 dl víz
A grízhez:
30 dkg búzadara
Olaj
3 dl víz
Pici só
Pici cukor
A mártás elkészítése:
Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük bele egy lábasba. Szórjunk rá lisztet, sót, cukrot, keverjük el és kezdjük el melegíteni. Eközben öntsük fel a vízzel és a tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett (oda ne égjen) forrásig főzzük.
A gríz elkészítése:
Az olajon pirítsuk meg a búzadarát, majd öntsük fel vízzel, tegyünk hozzá egy csipet sót és cukrot, majd keverjük el.
Tipp:
Használhatunk elkészítéskor egy kis vaníliás cukrot is.
Tipp:
A mártásba tehetünk egy kis tejfölt is, ha sűrűbben szeretjük.
Tipp:
Ha éppen nem jutunk friss meggyhez, készíthetjük meggybefőttből is.
Tipp:
A mártás húsok mellé is kiváló!
Jó étvágyat kívánunk!
2013. február