Mediterrán kagyló trió fokhagymás pirítóssal
A mediterrán konyha, vagy legalább is a belőle kiinduló fantáziaételek a virágkorukat élik. Bár mindettől függetlenül is, hazánkban kevésbé népszerű alapanyagnak számítanak a kagylók, mégis érdemes néha készíteni belőlük valamit, ugyanis számos fajtájuk, rendkívül ízletes. Íme egy remek, egyszerűen elkészíthető, mégis fenséges példa!
Mediterrán kagyló trió fokhagymás pirítóssal
Hozzávalók:
Szent Jakab-kagyló (vagy más néven fésűkagyló)
Zöldkagyló
Fekete kagyló
Fehérbor
Hámozott paradicsom, vagy paradicsomszósz
Kaliforniai paprika
Vöröshagyma
Fokhagyma
Olívaolaj
Ciabatta
Bazsalikom
Só
Bors
Elkészítése:
A vöröshagymát felkockázzuk, majd egy kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Ezt követően hozzá adjuk a darabolt, hámozott paradicsomot, vagy a paradicsomszószt, majd sózzuk, borsozzuk és egy kis apróra vágott, friss bazsalikommal ízesítjük. Összeforraljuk, majd, egy kis hűlést követően turmixoljuk és félre tesszük. Veszünk újfent egy kis olívaolajat, amelybe ezúttal egy kevés, apróra vágott fokhagymát futtassunk, majd kis kockákra vágott kaliforniai paprikát pirítunk az így készült fokhagymás olajon.
Ha ezzel is megvagyunk, már csak a kagylók maradtak hátra. Mindhárom kagylófélét (együtt) pirítsuk meg olívaolajon, majd adjuk hozzájuk a sült kaliforniai paprikát, egy pici fehérbort, majd végül az előre elkészített paradicsomszószt.
Forraljuk össze az egészet, majd helyezzük egy fésűkagyló héjára és kínáljuk karikákra vágott, pirított, fokhagymával alaposan bedörzsölt és egy kevés olívaolajjal meglocsolt pirítóssal!
Tipp:
Mivel hazánkban csak kevés helyen hozzáférhető a friss kagyló, esetenként kérésünkre előre érdemes hozatni hentesünkkel eme borsos árú csemegéből. Bár akár hozatunk, akár fagyasztott formában jutunk hozzá, arra mindenképpen számítanunk kell, hogy minimum fél, 1 kilós kiszerelések lehetnek a kagylókból, aminek következtében csak akkor "érdemes" ilyesfajta ételt készíteni, ha több embert is vendégül látunk belőle. Természetesen, kisebb adagokban, a fagyasztóból is készíthetjük többszöri alkalommal, az íze így is minden bizonnyal remek lesz, de ez esetben azért mégiscsak oda a teljes frissesség.
Tipp:
Eme mediterrán jellegű finomság kiváló, mind elő, mind pedig főételnek, így, bárhogy is kínáljuk, sehogy sem fogunk mellé nyúlni. Gyakran olyanok is előszeretettel fogyasztják, akik alapvetően nem igazán vannak oda a tengeri herkentyűkért.
Jó étvágyat kívánunk!
2015. augusztus