Mangalica fesztivál

A már hagyománynak számító Mangalica Fesztivál az ország színes termelői termékeit és húskínálatát hivatott bemutatni. Budapesten, ahová az ország minden tájáról érkeznek a gazdák, a hideg, igazi télies, havas idő ellenére is nagy az érdeklődés, sőt a rendezvény kifejezetten hangulatosra sikeredik évről-évre a finomságokat rejtő, hófödte sátrak alatt.

Mangalica Fesztivál

Mangalica Fesztivál

A magyar konyha alapjául szolgáló autentikus ételek tárháza nyílik meg ezen a hétvégén a város szívében, s aki nem rest ellátogatni a Szabadság térre, kóstolhat, ismerkedhet, jóllakhat.

A pultok roskadoznak a finomabbnál finomabb húskészítményektől, sajtoktól és a hazai kézművesipar remekeitől, sőt, még olyan különlegességekben is bővelkedik a rendezvény, mint a vízibivaly kolbász, vagy a 100%-os szarvas szalámi.

Aki édes szájú, az sem marad éhen, számára lekvárt, házi rétest és süteményt, valamint rengeteg termelői mézkülönlegességet kínál az alkalom.

Mangalica Fesztivál választék

A Mangalica Fesztiválon mindig bő a választék

A nívós fesztiválon ráadásul személyesen is megismerhetjük Mangalicát, aki a rendezvényen szőke, vörös, valamint fecskehasú formájában van jelen. Míg a tenyészállomány a szőke mangalicából a legnépesebb, addig jelenleg a legkevesebb kocával a fecskehasú mangalica rendelkezik, annak ellenére, hogy a legtöbb élő vonal (11) belőle található.

A vörös mangalica valahol a kettő között helyezkedik el, pedig malacozás szempontjából ő tűnik a legszaporábbnak.

Mangalica fajták

Mangalica fajták

Mindezen "hivatalos" fajtákon kívül létezik/létezett még két további változat is, melyek közül az egyik a Vadas mangalica, melynek tartása főként a hegyvidékeken volt jellemző. Eme érdekes változat valószínűleg a szőke mangalica és a vaddisznó véletlen kereszteződéséből jött létre.

Vadas mangalica

Vadas mangalica

A másik, mára már (a XX. szd. elején) feltételezhetőleg kipusztult (bár az alábbi fotó ennek ellent mondani látszik...) a Fektet mangalica, melynek állománya főként az ország déli részén volt jelentős. A szerémségi fekete sertés és a szőke mangalica kereszteződéséből jött létre, jobb ellenállóképességű, de gyengébb termelési tulajdonságú volt, mint a szőke változat.

Fekete mangalica

Fekete mangalica

Az esemény tanulsága az ínycsiklandó ízek mellett, hogy sajnos hazánkban még mindig nem túl népszerű ez a remek, őshonos magyar sertésfajta, melynek fogyasztása oly egészséges, hogy még az orvos is ajánlja!

Érdemes azonban tudni, hogy csak akkor alacsonyabb a mangalica koleszterintartalma, ha az ridegtartásban nevelkedett, a saját, természetes ütemében. A másik konzekvencia, hogy kis országunkban még mindig rengeteg dolgos kéz él, akik a természettel harmóniában hoznak létre olyan nagyszerű és tápláló dolgokat, mint a homoktövis lekvár (mely rendkívül jó hatást gyakorol az érrendszerre és a gyomorra), a kökénybor (vértisztító), a hidegsajtolású tökmagolaj (mely hihetetlenül gazdag telítetlen zsírsavakban), vagy a ropogós, omlós mangalica tepertő és még sorolhatnánk, így méltánytalan ezek kiszorulása a magyar konyhákból.

Mangalica fesztiváli finomságok

Finomságok

Nem érdemes kihagyni ezt a kulináris és látványos kis rendezvényt, hiszen nem mindennap ehetünk, láthatunk ilyen finomságokat itt a nagyvárosban.

S nem mellesleg, keressük, szeressük, fogyasszuk hát, az igazi magyar mangalicát!

2013. február, kiegészítve: 2015. február