Mákos nudli
A nudli egy igen egyszerű, ám annál finomabb desszert, melyet sokféle módon ízesíthetünk annak ellenére, hogy jelen esetben a mákos változatot készítjük el. Sok helyen készítik zsemlemorzsa bevonattal, darált, cukros dióval, lekvárral, de egyszerű porcukorral is nagyon ízletes édesség. Sós változatai közül talán a legismertebb a hagymás, szalonnás, tejfölös változat.
Mákos nudli
Hozzávalók:
1 kiló krumpli
1 tojás
Liszt, kb. 30 dkg (amennyit felvesz a krumpli)
Zsír
20 dkg porcukrozott, darált
Elkészítése:
Pucoljuk meg a burgonyákat, majd egészben főzzük meg őket. Egy villával (vagy krumplinyomóval) passzírozzuk össze a gumókat, majd várjunk egy kicsit, hogy hűljön. Ez azért fontos, hogy amikor majd ráütjük a tojást, az ne "süljön meg" rajta. Szóval, ha már csak langyos, tegyünk a krumplipürébe 1-2 evőkanál disznó-, kacsa- vagy libazsírt, majd üssük rá a tojást és alaposan keverjük el az egészet. Ha mindezzel készen vagyunk, tegyünk hozzá kb. 30 dkg lisztet és alaposan gyúrjuk meg a tésztát, melyet addig lisztezzünk tovább, amíg nem enyhül a ragadós állaga.
Ha kész, nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagságra, majd vágjuk csíkokra, s, ha szükséges, eközben is folyamatosan lisztezzünk. A csíkokat szeleteljük tovább 4-5 centiméteres darabokra.
Ha kész vagyunk, forraljunk vizet, majd a lobogó vízbe, csoportokban kezdjük el kifőzni a nudlikat, egyszerre annyit, amennyi elfér a víz felszínén.
Ha feljönnek a víz tetejére, számoljunk rá még egy rövid percet, majd szedjük ki őket a vízből. Ha mind kifőtt, adagoljuk tányérra és szórjuk meg a porcukorral összekevert mákkal.
Jó étvágyat kívánunk!
2014. január