Magyarok a foci Eb-n akkor és most

44 év után jutottunk ki újra, reálisan a tisztes helytállás lehet a cél

A hőskorban Magyarország rendszeres résztvevője volt a labdarúgó Európa-bajnokságnak, ott jártunk 1964-ben és 1972-ben is. Akkor persze senki sem gondolta volna, hogy 44 évet kell várni az újabb szereplésre. Az Albert-generáció meghatározó csapata volt a hatvanas évek nemzetközi focijának, a mai válogatott számára nem is annyira az eredmény lehet fontos, inkább az, hogy igazi ünnepként éljék meg a franciaországi kalandot.

Foci Eb 2016 - magyar csapat

Foci Eb 2016 - magyar csapat

Ma este 9 órakor kezdetét veszi a 15. labdarúgó Európa-bajnokság Franciaországban, 44 év után újra a magyar válogatottal a résztvevők között. A 24 csapat 10 helyszínen 51 mérkőzést vív majd a július 10-i fináléig. Az eseményt az ismert előzmények miatt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett rendezik meg, de ettől még mindenki igyekszik a sportág igazi ünnepeként megélni a tornát.

Foci Eb 2016 - csoportok

Csoportok

És volt okunk nekünk is az örömre, hiszen a második, 1964-ben Spanyolországban rendezett kontinenstornán megszereztük az első – és máig egyetlen – európa-bajnoki érmünket. Az elődöntőben a házigazda spanyolokkal vívtunk máig emlékezetes összecsapást, amely végül csak a hosszabításban dőlt el. A mieink Albert Flórián vezetésével léptek pályára, de olyan klasszisok szerepeltek akkor a magyar csapatban, mint Bene Ferenc vagy Novák Dezső, persze ne feledkezzünk meg Farkas Jánosról, Mészöly Kálmánról és Varga Zoltánról sem.

A végig izgalmas elődöntőn a spanyolok szereztek vezetést, amit a fiatal Bene a második félidőben kiegyenlített. Hosszabbítás következett és a házigazdák öt perccel a lefújás előtt belőtték magukat a döntőbe.

A bronzmérkőzésen a mieink remek játékkal 3-1-re múlták felül a dánokat, szintén 120 perc alatt. Mutatja akkori futballunk megítélését, hogy itthon csalódásként érte meg az eredményt a közvélemény. A torna gólkirálya lett Bene és Novák, a spanyol Peredával holtversenyben, három találattal. Az álomcsapatba még Albert Flórián is bekerült.

Albert Flórián 1967-ben az aranylabdával

Albert Flórián 1967-ben nyerte el (eddig egyedüli magyarként) a legjobb európai labdarúgónak járó Aranylabdát.

1972-ben ismét kijutottunk az akkor még mindig négycsapatos tornára, 44 évig ez volt az utolsó megjelenésünk. A Belgiumban rendezett viadalon a Szovjetunióval vívtuk az elődöntőt és egy gólszegény mérkőzésen 1-0-ás vereséget szenvedtünk. A bronzmeccs sem tartogatott sikerélményt, a házigazdák két góljára csak Kű Lajos tudott válaszolni tizenegyesből. Máig ez az utolsó magyar Eb-találat.

Azóta eltelt csaknem fél évszázad és az Eb-ken Németország, Franciaország, majd a közelmúltban Spanyolország játszotta a főszerepet. Most is őket tartják a legesélyesebbnek a torna megnyerésére. A magyar fociszurkolóknak talán már az is elég, hogy újra van kiért szorítaniuk, akár a helyszínen, akár a tévéképernyő előtt. Hogy mik az esélyeink?

Hozzáértők a miénket tartják az Eb leggyengébb csoportjának. Persze mi ne ezzel foglalkozzunk, a lényeg, hogy minden mérkőzésen szívvel-lélekkel küzdjenek a fiúk, tegyenek meg bármit a sikerért.

Foci Eb 2016 - csoportok

Dzsudzsák Balázs és társai, jövő kedden Ausztria ellen kezdik meg a szereplést az F-csoportban és bizonyára nem lesz könnyű dolguk. A sógorok magabiztosan jutottak ki egy nehéz selejtezőcsoportból, mi pótselejtezőre kényszerültünk. Ennek ellenére tény, hogy az osztrákokkal már számos nagy csatát vívtunk, velük játszottunk a legtöbbet a focitörténelemben. Egyszóval bármi megtörténhet.

Négy nappal később Izland lesz az ellenfél, akik először szerepelnek Európa-bajnokságon. Többször játszottunk velük selejtezőket a múltban és volt néhány kellemetlen meglepetés is közte. Svéd kapitányuk nagyon masszív csapattá gyúrta őket, mégis ellenük lehet a legtöbb esélyünk a győzelemre, már csak a világranglistás helyezés alapján is.

22-én Portugália ellen lépünk pályára, akiknél elég csak egy nevet kimondani: Cristiano Ronaldo. Bizonyos, hogy a jelenkor legjobb gólvágójának megfogása lesz az igazi feladat. Itt azért ők az esélyesek, komoly eredményük is csak nekik van az Eb-történelemben csoportellenfeleink közül: 2004-ben hazai pályán a döntőben maradtak alul a bombameglepetést okozó görögökkel szemben.

És végül a mieinkről. Dárdai Pál, majd Bernd Storck irányításával a magyar válogatott régen látott magasságokba jutott: 30 év után szerepel újra világversenyen és a FIFA-rangsorban is az első húsz közé került. Nincs igazi nagy sztárunk, bár Dzsudzsák Balázs, vagy Király Gábor neve mindenhol jól cseng.

Foci Eb 2016 - Dzsudzsák Balázs, a magyar csapat kapitánya

Dzsudzsák Balázs, a magyar csapat kapitánya

Az erőnk a csapategységben van, ez vitt végig minket a selejtezőkön és a playoffon is. Egy győzelem a csoportban feltehetné a koronát a teljesítményünkre, nem is beszélve a továbbjutásról. A többi már csak álom.

Bárhogy lesz is, mindenki szurkoljon a magyar fiúknak Bordeaux-ban, Marseille-ben, Lyonban vagy bárhol is legyen és lelje örömét ebben az egy hónapban. Kövessük a mérkőzéseket már ma estétől a tévé előtt, vagy éppen az Élőben.hu-n!

Foci Eb 2016 - Belépők

Belépők

Jó szurkolást mindenkinek! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

2016. június 10.